Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Έρευνα : Οι πολίτες “κόβουν” δαπάνες για βασικά αγαθά

Η ακρίβεια  και οι χαμηλοί μισθοί ανάγκασαν έξι στους δέκα εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα να περιορίσουν τις δαπάνες τους για βασικά αγαθά διατροφής, ενώ το 74% περιόρισε μέχρι και τα έξοδα θέρμανσης.

Έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Alco, για λογαριασμό της ΓΣΕΕ, δείχνει την πίεση που ασκείται στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, από τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, αλλά και σε βασικά προϊόντα για την καθημερινότητά τους. Στο πλαίσιο αυτό, προκύπτει και απαισιοδοξία από την πλευρά τους, σε ποσοστό άνω του 60%, για την προοπτική που έχει η χώρα κατά τους επόμενους μήνες. Πάντως, η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα (85%) δηλώνει ότι συμφωνεί με την πρόταση της ΓΣΕΕ για αύξηση του κατώτατου μισθού, στα 751 ευρώ, από 663 ευρώ που είναι σήμερα.

Τα στοιχεία

Τα επιμέρους στοιχεία της έρευνας είναι τα εξής:

– 59% των εργαζομένων δηλώνει ότι η άνοδος των τιμών τους έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής. «Πολύ» απαντά το 26% και «Αρκετά» το 33%. Αντίστοιχα, το 32% στην αντίστοιχη ερώτηση δηλώνει «Λίγο» και το 9% «Καθόλου».

– Το 74% των εργαζομένων δηλώνει ότι η άνοδος των τιμών τους έχει οδηγήσει σε περιορισμό των δαπανών για θέρμανση. «Πολύ» απαντά το 33% και «Αρκετά» το 41%. Αντίστοιχα, το 16% στην αντίστοιχη ερώτηση δηλώνει «Λίγο» και το 10% «Καθόλου».

– Το 80% των εργαζομένων δηλώνει ότι η άνοδος των τιμών τους έχει οδηγήσει σε περιορισμό των δαπανών για ψυχαγωγία. «Πολύ» απαντά το 48% και «Αρκετά» το 32%. Αντίστοιχα, το 14% στην αντίστοιχη ερώτηση δηλώνει «Λίγο» και το 6% «Καθόλου».

– Το 85% των εργαζομένων συμφωνεί με την πρόταση της ΓΣΕΕ να επανέλθει άμεσα το ύψος του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και στη συνέχεια να γίνει διαπραγμάτευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ενώ το 10% δηλώνει ότι διαφωνεί.

– Το 54% των εργαζομένων πιστεύει ότι ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να διαμορφώνεται μετά από συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ οργανώσεων εργοδοτών και της ΓΣΕΕ, ενώ το 42% δηλώνει ότι θα πρέπει να είναι απόφαση της κυβέρνησης.

– Ως το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού τους επιπέδου από τις ανατιμήσεις, το 49% επιλέγει τη μείωση των ειδικών φόρων και φόρων κατανάλωσης, το 43% την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ το 3% επιλέγει τη λύση των επιδομάτων.

Ο δείκτης αισιοδοξίας

Από τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας πολύ σημαντική είναι η υποχώρηση του δείκτη αισιοδοξίας, στα χειρότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2019, μιας και 61% των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα δηλώνουν απαισιόδοξοι. Σε σχέση με τον δείκτη ασφάλειας της απασχόλησης, 60% δηλώνουν σίγουροι ότι θα διατηρήσουν τη θέση εργασίας τους και το 35% όχι.

Η ΓΣΕΕ

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, «η ελληνική οικονομία και κοινωνία μετά από πολυετή λιτότητα βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες και στασιμότητας των εισοδημάτων που απειλεί την αγοραστική δύναμη πολλών νοικοκυριών και κοινωνικών ομάδων. Η διάρκεια δε της ακρίβειας και μη αντιστάθμισή της με αποτελεσματικές παρεμβάσεις και μέτρα προστασίας του διαθέσιμου εισοδήματος θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης, ενώ θα αυξήσει την πιθανότητα εκδήλωσης φαινομένων στασιμοπληθωρισμού».

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.