Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Άρση μέτρων: Σε ποιες περιπτώσεις παραμένουν υποχρεωτικές οι μάσκες

Από 1η Ιουνίου καταργείται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους στο πλαίσιο της άρσης μέτρων που ανακοινώθηκαν με στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα, Ωστόσο θα υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις που οι πολίτες πρέπει να λάβουν υπόψει. Οι μάσκες θα φοριούνται υποχρεωτικά σε νοσοκομεία, γηροκομεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και αεροπλάνα, ενώ οι ειδικοί ζητούν να μην καταργηθεί η μάσκα ούτε σε πλοία, τρένα και ΚΤΕΛ.

 

Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν θα παραμείνουν υποχρεωτικές οι μάσκες στα σούπερ μάρκετ, ωστόσο κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή δεν μοιάζει το επικρατέστερο σενάριο, ειδικά από την στιγμή που δεν επιβάλλονται οι προστατευτικές μάσκες για τον κορονοϊό σε χώρους με μεγαλύτερο συγχρωτισμό, όπως για παράδειγμα στα κέντρα διασκέδασης.

 

Σε κάθε περίπτωση με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται πως η χρήση μάσκας θα είναι προαιρετική σε εμπορικά καταστήματα, εστίαση και διασκέδαση.

 

Τις οριστικές αποφάσεις για τις μάσκες θα λάβουν οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας μετά την επόμενη κρίσιμη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την Μεγάλη Τρίτη. Στην ίδια συνεδρίαση οι ειδικοί θα αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι και με τις μάσκες στα σχολεία και στους χώρους εργασίας.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, στη σημερινή συνεδρίαση των ειδικών του υπουργείου Υγείας, υπάρχει εισήγηση ώστε να μπορεί να λάβει δεύτερο πιστοποιητικό νόσησης κάποιος που νοσεί δεύτερη φορά ακόμα και αν είναι ανεμβολίαστος, κάτι που μέχρι τώρα δεν ισχύει.

 

Τέλος σε πιστοποιητικό εμβολιασμού και νόσησης από 1 Μαΐου

 

Το σημαντικότερο μέτρο για την επιστροφή στην κανονικότητα θα εφαρμοστεί στη χώρα την 1η Μαΐου, ανακοίνωσε νωρίτερα την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Συγκεκριμένα γνωστοποίησε ότι από την Πρωτομαγιά μέχρι και την 31η Αυγούστου καταργούνται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης για τον κορονοϊό.

 

Έτσι και οι ανεμβολίαστοι πολίτες, που μέχρι στιγμής δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν ορισμένες δραστηριότητες και να εισέλθουν σε καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, θα μπορούν να το κάνουν από τον επόμενο μήνα και για όλη την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς το COVID pass καταργείται.

 

Παράλληλα από την 1η Μαΐου έως τις 30 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων με πληρότητα 100% και αίρεται κάθε περιορισμός.

 

Καταργούνται τα self test στα σχολεία – Τι ισχύει με rapid test στην εργασία

 

Οι μαθητές θα επιστρέψουν στα σχολεία μετά τις διακοπές του Πάσχα στις 3 Μαΐου χωρίς να χρειάζεται να κάνουν τα μέχρι στιγμής υποχρεωτικά self test.

 

Αλλαγές και στο εργασιακό περιβάλλον καθώς μετά την Πρωτομαγιά, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί για να προσέρχονται στην εργασία τους θα κάνουν ένα rapid τεστ την εβδομάδα.

 

Γιατί η κυβέρνηση προχώρησε στην άρση των μέτρων

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη στο OPEN η κυβέρνηση προχωρά σε αυτή την σχεδόν ολική άρση των μέτρων για τον κορονοϊό, καθώς περίπου το 85% των ενηλίκων πολιτών και το 75% των πολιτών της χώρας γενικότερα έχουν εμβολιαστεί. Παράλληλα, υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι των πολιτών που έχουν νοσήσει και μάλιστα περισσότερες από μία φορές.

 

Επίσης, πλέον ο καιρός έχει «ανοίξει» και οι περισσότερες δραστηριότητες θα πραγματοποιούνται από εδώ και στο εξής σε εξωτερικούς χώρους, ενώ το ιικό φορτίο συνήθως μειώνεται όσο ο καιρός βελτιώνεται.

 

Σε κάθε περίπτωση τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να επανεξεταστούν την πρώτη ημέρα του Σεπτεμβρίου, καθώς υπάρχει περίπτωση τα πιστοποιητικά να επανέλθουν στη ζωή μας αν αυτό κριθεί απαραίτητο από τα υγειονομικά δεδομένα. Ωστόσο, μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν αποκλείεται να έχει αναπτυχθεί ένα νέο εμβόλιο το οποίο θα προστατεύει ταυτόχρονα από τον κορονοϊό και από την απλή γρίπη.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.