Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Τελικά… λέμε το ψωμί ψωμάκι, κύριε Μητσοτάκη!

Πρόσω ολοταχώς για το 1,5 ευρώ η φρατζόλα το ψωμί – Η αύξηση της τιμής του, μετά το «ράλι» που κατεγράφη τον προηγούμενο καιρό εξαιτίας του ενεργειακού προβλήματος, επιταχύνεται λόγω των εξελίξεων στο πολεμικό μέτωπο – Σύμφωνα με εκπροσώπους αλευροβιομηχανιών ήδη τα σιτηρά αυξήθηκαν κατά 50% ενώ μεγάλες ανατιμήσεις καταγράφονται στο ηλιέλαιο και στο σουσάμι

Την ώρα που οι πολίτες συνεχίζουν να αναμένουν, αδίκως μέχρι στιγμής, μια κυβερνητική παρέμβαση ουσίας για τη συγκράτηση της διαρκώς αυξανόμενης ακρίβειας, μέσα στις επόμενες ημέρες οι τιμές του ψωμιού φαίνεται να οδεύουν πρόσω ολοταχώς στο 1,5 ευρώ τη φρατζόλα (!) τόσο λόγω των ανατιμήσεων που προκαλεί στα σιτηρά ο πόλεμος στην Ουκρανία, όσο και των ταυτόχρονων, σε αυτές τις περιπτώσεις, φαινόμενων αισχροκέρδειας.

Σύμφωνα με εκπροσώπους αλευροβιομηχανιών, η αύξηση της τιμής του ψωμιού, μετά το «ράλι» που κατεγράφη τον προηγούμενο καιρό εξαιτίας του ενεργειακού προβλήματος, επιταχύνεται περαιτέρω λόγω των εξελίξεων στο πολεμικό μέτωπο. Το «πάγωμα» των εισαγωγών σιτηρών από τη Ρωσία και την Ουκρανία (χώρες οι οποίες εξάγουν κάθε χρόνο περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής) προκαλεί μεγάλες ανατιμήσεις αφού οι επιχειρήσεις αναζητούν άλλες αγορές για να καλύψουν τις ανάγκες παραγωγής (βλ. Ακρίβεια: Η Ελλάδα αναστενάζει και η κυβέρνηση συνεχίζει να ‘’πετάει τον αετό’’Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι, κύριε Μητσοτάκη;Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κερδοσκοπία βάζουν ‘’φωτιά’’ στις τιμές των τροφίμων).

Όπως ανέφερε ιδιοκτήτης μεγάλης αλευροβιομηχανίας, ήδη οι τιμές των σιτηρών τα οποία μπορούν ελληνικές επιχειρήσεις του χώρου να προμηθευτούν από τη Βουλγαρία, έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες κατά 50%! Την ίδια στιγμή, τα αποθέματα που έχουν οι εταιρίες του κλάδου υπολογίζεται ότι αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες ενός με δύο μήνες το πολύ. «Άρα, εμείς, ως επιχειρήσεις, πρέπει να συνεχίσουμε να αγοράζουμε σιτηρά και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, με τις νέες αυξημένες τιμές, όπως αυτές διαμορφώνονται καθημερινά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, να υπάρξουν ακόμη πιο σημαντικές ανατιμήσεις στο ψωμί», ανέφερε χαρακτηριστικά στο antinews.

Καθοριστικό ρόλο στην επικείμενη, νέα μεγάλη αύξηση των τιμών διαδραματίζουν και οι ανατιμήσεις στο ηλιέλαιο και στο σουσάμι. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από 1,30 ευρώ το λίτρο μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η τιμή του ηλιέλαιου έφτασε στα 2,60 ευρώ! Αντίστοιχα, ένα κιλό σουσάμι από 1,7 ευρώ το κιλό, εκτοξεύτηκε στο 2,5 ευρώ.

Βάσει αυτών των δεδομένων, από την επόμενη εβδομάδα το αργότερο, μια φρατζόλα ψωμί, 350 έως 420 γρ, από περίπου 0,8 με 0,9 ευρώ που κυμαίνεται σήμερα, θα φτάσει στο 1,3 με 1,5 ευρώ! Οι αυξημένες τιμές – «σοκ» θα διατηρηθούν για πολύ καιρό, με τους επιχειρηματίες του χώρου να προβλέπουν ότι, εάν ο πόλεμος δε σταματήσει άμεσα και αν δεν υπάρξει στήριξη από την Ευρώπη για τις αλευροβιομηχανίες, τους μήνες που ακολουθούν η τιμή του ψωμιού θα φτάσει σε ύψη που σήμερα φαντάζουν αδιανόητα.

«Έτσι κι αλλιώς, δεδομένου ότι ακόμη κι αν ο πόλεμος στην Ουκρανία σταματήσει άμεσα τα οικονομικά αντίμετρα θα διατηρηθούν τόσο από την ΕΕ, όσο και από τη Ρωσία, εμείς θα πρέπει να αγοράσουμε αλεύρι είτε από χώρες όπως η Βουλγαρία, που ήδη έχουν αυξήσει τις τιμές των σιτηρών, είτε να αναζητήσουμε προϊόν, π.χ., από τις ΗΠΑ, τον Καναδά ή την Αυστραλία, με το κόστος μεταφοράς να είναι πολλαπλάσιο», σημειώνουν παράγοντες της αγοράς. Επισημαίνουν δε ότι η επαναφορά των τιμών στα προ ενεργειακής κρίσης και πολέμου επίπεδα, μάλλον θεωρείται ένα απίθανο σενάριο.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.