Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

ΕΝΦΙΑ: Πότε αρχίζει η πληρωμή του και τι αλλάζει

Πιο νωρίς από ποτέ θα αρχίσει φέτος η καταβολή του ΕΝΦΙΑ: Έξι μήνες νωρίτερα σε σχέση με το σύνηθες η έκδοση των εκκαθαριστικών. Έτσι αντί για Σεπτέμβριο ο φετινός φόρος θα αναρτηθεί στο Taxis στα τέλη Απριλίου και από Μάιο αρχίζει η αποπληρωμή του. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και η διαδικασία έχει δρομολογηθεί από την στιγμή που το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή. Ο τρόπος υπολογισμού του νέου ΕΝΦΙΑ έχει αλλάξει δεδομένου ότι αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες. Δείτε παραδείγματα.

Υπάρχει η εκτίμηση πως οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν φέτος ειδοποίηση με μειωμένο ΕΝΦΙΑ παρά τις νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες και για να συμβεί αυτό χρειάστηκε να υιοθετηθούν «κόφτες». Το «ψαλίδι» στον φόρο διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο 13% και φυσικά δεν αφορά τους πάντες, καθώς κάποιοι θα βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος και υιοθετείται μια νέα κλίμακα για ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

Τι αλλάζει στον νέο ΕΝΦΙΑ

Ακόμη, διαφοροποιούνται οι τιμές του βασικού φόρου ανά φορολογική ζώνη καθώς και οι οικείοι συντελεστές.

Οι συντελεστές του βασικού φόρου κτισμάτων διαμορφώνονται, ενδεικτικά, ως εξής:

  • για τιμή ζώνης από 751 έως 1.500 ευρώ/τ.μ. σε 2,80 ευρώ/τ.μ. αντί 3,70 ευρώ/τ.μ. που ισχύει σήμερα,
  • για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.500 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 3,70 ευρώ/τ.μ., ενώ με το ισχύον καθεστώς για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 4,5 ευρώ/τ.μ. και από 2.001 έως 2.500 είναι 6 ευρώ/τ.μ.
  • για τιμή ζώνης από 2.501 έως 3.000 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 4,50 ευρώ/τ.μ., αντί 7,60/τ.μ. που ισχύει σήμερα.

Επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού των εκπτώσεων στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα φυσικά πρόσωπα, ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.