Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Συνάντηση Μητσοτάκη – Eρντογάν στις 13 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη

Την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις 13 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο πρωθυπουργός προσκλήθηκε σε γεύμα από τον Πρόεδρο Ερντογάν και απάντησε θετικά.

Ολόκληρη η δήλωση Οικονόμου για την συνάντηση των δύο ηγετών:

«Στις 13 Μαρτίου ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη όπου θα γιορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός θα έχει γεύμα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι πάντα είναι ανοικτός σε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, πόσω μάλλον υπό τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επ’ ευκαιρία της μετάβασής του στην Κωνσταντινούπολη, ο πρωθυπουργός προσκλήθηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο πρόσκληση την οποία και απεδέχθη. Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία για τον κόσμο οι δυο χώρες παρά τις διαφορές μας αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από ζητήματα, προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε να λύσουμε προβλήματα και όχι να προσθέσουμε και άλλα. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει δραματικά τα δεδομένα σε ότι αφορά την ασφάλεια στην Ευρώπη, από την άλλη όμως, έχει ταυτόχρονα διατρανώσει την απερίφραστη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού. Ο πρωθυπουργός στην συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο με θετική διάθεση επικεντρώνοντας στην ουσία και όχι στην ρητορική. Χωρίς ψευδαισθήσεις και χωρίς βεβαίως διαφοροποιήσεις από τις σταθερές και διατυπωμένες θέσεις της Ελλάδας που εδράζονται στο διεθνές δίκαιο», τόνισε ο κ. Οικονόμου».

Τι επιδιώκει η Ελλάδα

«Αντιμετωπίζουμε παρά τις διαφορές μας κοινές προκλήσεις. Τις προκλήσεις πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε στην κατεύθυνση να επιλύουμε προβλήματα και όχι να δημιουργούμε κι άλλα. Προφανώς και δεν τρέφω αυταπάτες», είπε ο κ. Οικονόμου.

Και συνέχισε: «Οι θέσεις μας είναι σταθερές είναι καθαρά διατυπωμένες, πάντα είμαστε της άποψης ότι η συζήτηση βοηθάει και ότι με το διάλογο κάτι καλό μπορεί να βγει κι αυτό το πνεύμα πρόσεχε τον πρωθυπουργό στη συνάντηση. Οι δηλώσεις του κυρίου Τσελίκ αφορούν χιλιοειπωμένα πράγματα από την πλευρά της Άγκυρας που έχουν απαντηθεί από την ελληνική πλευρά και προφανώς δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση και ατζέντα συζήτησης».

Καμία έκπτωση στις θέσεις μας

Βασική θέση της χώρας μας είναι ότι οι προθέσεις μας γι’ αυτή την συνάντηση είναι οι κοινές προκλήσεις να αντιμετωπιστούν στην κατεύθυνση επίλυσης και όχι ανάδειξης επιπρόσθετων προβλημάτων.

«Ο κύριος Μητσοτάκης», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «έχει πολλές φορές πει ότι είναι ανοιχτός σε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο πολλώ δε μάλλω υπό τις καινούριες συνθήκες που διαμορφώνει για την Ευρώπη και την περιοχή μας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Με την ευκαιρία της παρουσίας του πρωθυπουργού στην Κωσταντινούπολη ο τούρκος πρόεδρος του απηύθυνε πρόσκληση την οποία και πρωθυπουργός αποδέχτηκε. Η άποψη της ελληνικής πλευράς για την διαφορά με την Τουρκία είναι γνωστή και αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Από κει και πέρα πέρα από την διαφορά αυτή που έχουμε και τις διαφορετικές απόψεις σε μία σειρά ζητημάτων αντιμετωπίζουμε και κοινές προκλήσεις σε μία σειρά από σοβαρά ζητήματα. Υπάρχει και η θετική ατζέντα που συζητάμε κατά καιρούς».

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.