Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Πως μπαίνουν στην Ουκρανία τα όπλα που στέλνει η Δύση

Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν το ανηλεές σφυροκόπημα στην Ουκρανία, ο ουκρανικός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πολλά βίντεο όπου καταγράφονται οι στιγμές κατάρριψης ρωσικών ελικοπτέρων από πυραύλους εδάφους-αέρος. Ρωσικά αεροσκάφη καταρρίπτονται από τις ουκρανικές δυνάμεις, ενώ στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι υπάρχουν στοιχεία ότι ήδη οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν τα όπλα που έστειλε η Δύση.

Ο Τζάστιν Μπρονκ, ερευνητής στον τομέας της αεροδυναμικής στο Royal United Services Institute, υποστηρίζει ότι υπάρχει οπτική επιβεβαίωση πως έχουν καταρριφθεί τουλάχιστον 20 ρωσικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, τόσο ελικόπτερα όσο και αεροσκάφη. Αυτός ο αριθμός είναι σαφώς μικρότερος από αυτόν που αναφέρει το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο υποστηρίζει ότι  οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν 48 ρωσικά αεροσκάφη και 80 ελικόπτερα.

Όμως και η Ουκρανία έχει υποστεί απώλειες, αλλά ο υπουργός Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, Μπεν Ουάλας είπε στο BBC ότι η Ρωσία μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να καταστρέψει την αεράμυνα και την αεροπορία της χώρας. Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, τα στρατιωτικά αεροσκάφη της Ουκρανίας ήταν λιγότερα σε αναλογία 3 προς 1 από αυτά που η Ρωσία είχε συγκεντρώσει στα σύνορα. Ο Ουάλας είπε ότι η ικανότητα της Ουκρανίας να διατηρεί ανέπαφο μέρος της αεράμυνάς της αναγκάζει ήδη τα ρωσικά αεροσκάφη να πετούν τη νύχτα για να αποφύγουν τον εντοπισμό.

Οι πύραυλοι αεράμυνας που εκτοξεύονται από τον ώμο, γνωστοί ως “Manpads” (ανθρωπο-φορητά συστήματα αεράμυνας) είναι μόνο ένα από τα είδη όπλων που προμηθεύουν την Ουκρανία οι δυτικές χώρες. Περιλαμβάνουν τους διαβόητους πυραύλους εδάφους-αέρος Stinger κατασκευής ΗΠΑ – μάστιγα για τα σοβιετικά αεροσκάφη στη διάρκεια της κατοχής του Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980. Είναι δύσκολο να βρεθούν οι ακριβείς αριθμοί των όπλων. Την περασμένη εβδομάδα ο Μπεν Ουάλας είπε στο BBC ότι η Δύση είχε πλέον παραδώσει “χιλιάδες” αντιαρματικά όπλα και “πάνω από χίλιους” Stinger. Το CNN, επικαλούμενο έναν αξιωματούχο της άμυνας των ΗΠΑ, ανέφερε συνολικά 17.000 αντιαρματικά όπλα και 2.000 Stinger, που εστάλησαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Βρετανία και Αμερική είχαν παραδώσει όπλα στην Ουκρανία πριν ξεκινήσει η εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου, με τη Μεγάλη Βρετανία να παραδίδει 2.000 ελαφρούς αντιαρματικούς πυραύλους (Nlaws). Σχολιάζοντας αναφορές ότι χρησιμοποιούνταν ήδη για την καταστροφή ρωσικών τεθωρακισμένων, ο Ουάλας σημείωσε ότι “έχουμε ανέκδοτα στοιχεία για να το επαληθεύσουμε”.

Τυφέκια και πυρομαχικά

Οι περισσότερες χώρες άρχισαν να στέλνουν όπλα σαν απάντηση στη ρωσική εισβολή. Συνολικά, 14 χώρες έχουν προμηθεύσει με όπλα την Ουκρανία. Περιλαμβάνονται και η Σουηδία και η Φινλανδία, που έχουν μακρά ιστορία ουδετερότητας και δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Αλλά και οι δύο έχουν στείλει χιλιάδες αντιαρματικά όπλα στην Ουκρανία.

Η Γερμανία έχει προμηθεύσει με 1.000 αντιαρματικά όπλα και 500 πυραύλους Stinger. Τα κράτη της Βαλτικής έχουν επίσης παραδώσει χιλιάδες όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Stinger και Javelin, ένα από τα πιο αποτελεσματικά αντιαρματικά όπλα στον κόσμο με βεληνεκές 2,5 χλμ. (1,5 μίλι). Η Ουκρανία λέει ότι έχει ήδη καταστρέψει με επιτυχία πολλά ρωσικά άρματα μάχης T-72.

Οι πρόσφατες παραδόσεις όπλων περιλαμβάνουν επίσης δεκάδες χιλιάδες τυφέκια εφόδου και πολυβόλα, αντιαρματικές νάρκες και εκατοντάδες τόνους πυρομαχικών, καθώς και πανοπλίες και κράνη, και ιατρικές προμήθειες.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.