Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Σαν σήμερα αρχίζει η Επανάσταση του 1821 – Τα Καλάβρυτα πολιορκούνται

Μια μέρα σαν σήμερα, 21 Μαρτίου του 1821 αρχίζουν οι πολεμικές επιχειρήσεις της Ελληνικής Επανάστασης στα Καλάβρυτα. Πλησιάζουμε ξανά στην ημερομηνία που μάθαμε να γιορτάζουμε την Εθνική Παλιγγενεσία, ωστόσο στις 21 Μαρτίου του 1821 ακούγεται ουσιαστικά η πρώτη τουφεκιά του ξεσηκωμού!
Μια μέρα πριν, άνθρωποι του βοεβόδα των Καλαβρύτων, Ιμπραήμ Αρναούτογλου, χτυπήθηκαν από τους Πετμεζαίους καθ’ οδόν προς την Τριπολιτσά. Ο Αρναούτογλου, όταν πληροφορήθηκε το γεγονός, διέταξε τους Τούρκους της περιοχής να κλεισθούν σε τρεις οχυρούς πύργους των Καλαβρύτων και να αμυνθούν, ελπίζοντας σε βοήθεια από τη διοίκηση της Τριπολιτσάς.

Στις 21 του Μάρτη λοιπόν, 600 ένοπλοι αγωνιστές ορκίστηκαν κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο του μοναστηριού της Αγίας Λαύρας και σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς, συμφώνησαν: «να μην μείνει Τούρκος στον Μωριά, μηδέ στον κόσμο όλον»!

 

Παραδόθηκαν μετά πέντε μέρες

 

Οι επαναστάτες επιτέθηκαν εναντίον των Τούρκων, που ήταν οχυρωμένοι στο κάστρο των Καλαβρύτων. Έπειτα από αντίσταση πέντε ημερών, οι Τούρκοι υποχρεώθηκαν να παραδοθούν. Οι απώλειες των επαναστατών ήταν δύο νεκροί και τρεις τραυματίες, ανάμεσά τους και ο ηρωικός Νίκος Σολιώτης. Οι Τούρκοι άφησαν πίσω τους αρκετά όπλα – πολλοί κάνουν λόγο για περισσότερα από 100 – με τα οποία εξοπλίστηκαν οι έλληνες αγωνιστές. Αδιευκρίνιστες ήταν οι απώλειες για τους πολιορκούμενους Τούρκους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι. Πολλοί από αυτούς κατεσφάγησαν, αν και είχαν παραδοθεί. Λέγεται ότι και είναι πολύ πιθανό πολλοί από τους Τούρκους να σφαγιάστηκαν. Η πολιορκία και η παράδοση των Καλαβρύτων είναι ουσιαστικά η πρώτη σοβαρή πολεμική επιχείρηση της Ελληνικής Επανάστασης.

 

Στην Πελοπόννησο όμως ήδη έχει αρχίσει ήδη να εξαπλώνεται η φήμη της επικείμενης γενικευμένης εξέγερσης. Στις 21 Μαρτίου Τούρκοι της φρουράς του Ρίου μπαίνουν στην πόλη της Πάτρας και επιδίδονται σε λεηλασίες και εμπρησμούς κατοικιών. Οι Έλληνες αντιδρούν δυναμικά με αποτέλεσμα οι περίπου 100 Τούρκοι να κλειστούν στο φρούριο της πόλης για να γλυτώσουν.
Δυο 24ωρα μετά, οι Μανιάτες θα καταλάβουν την Καλαμάτα και η φωτιά της Επανάστασης θα αρχίσει να γίνεται πυρκαγιά ανεξέλεγκτη.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.