Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Επικίνδυνη η αφρικανική σκόνη στην ατμόσφαιρα – Πότε θα φύγει από τη χώρα

Σημαντικές ποσότητες αφρικανικής σκόνης έχουν μεταφερθεί στη χώρα μας ήδη από την Τρίτη, με τις προβλέψεις των ειδικών να αναφέρουν ότι θα παραμείνει στη χώρα μας μέχρι και το Σάββατο 2 Απριλίου. Το σύννεφο σκόνης σε συνδυασμό με τον ερχομό της άνοιξης και τις αλλεργίες που αυτή φέρνει εντείνει αναπνευστικά προβλήματα ειδικά για τους ανθρώπους που έχουν χρόνιο πρόβλημα.

Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ η Ζωή Δεμέστιχα, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, η οποία υπογράμμισε ότι η σκόνη προκαλείται από την ραγδαία ερημοποίηση της Σαχάρας. «Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι το μέγεθος των σωματιδίων που έρχεται στην Ελλάδα» είπε η κ. Δεμέστιχα επισημαίνοντας ότι τα σωματίδια μεταφέρουν βαρέα μέταλλα, τα οποία είναι τοξικά για τον άνθρωπο.

«Στα σωματίδια ενσωματώνονται βακτήρια, μύκητες και γύρη» δήλωσε και πρόσθεσε ότι τα σωματίδια μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονώδη αντίδραση στο ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό. «Οι αλλεργικοί μπορεί να έχουν επίταση των συμπτωμάτων ενώ μπορεί να φτάσει και να δημιουργεί πρόβλημα στα μάτια και στο δέρμα», πρόσθεσε.

 

Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με την έκθεση που έχει ο καθένας από εμάς στο νέφος με την αφρικανική σκόνη. «Ένας άνθρωπος που εργάζεται στην ύπαιθρο καταλαβαίνεται ότι θα έχει πιο έντονα συμπτώματα», εξήγησε η κ. Δεμέστιχα. «Πρέπει να ενημερώσουμε και να προφυλάξουμε τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες πρέπει να αποφεύγουν την κίνηση σε εξωτερικούς χώρους και να κάθονται σε κλειστούς χώρους καθαρά αεριζόμενους», τόνισε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.