Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Της ακρίβειας το κάγκελο μέχρι το Καλοκαίρι – Το λέει η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Σε πληθωριστικό κλοιό θα βρίσκονται νοικοκυριά, επιχειρήσεις και οικονομία έως και το καλοκαίρι σύμφωνα με την Κομισιόν η οποία υπερ-τριπλασίασε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό το 2022 που είχε κάνει πριν από λίγους μήνες. Από 1% ανέβασε την πρόβλεψή της στο 3,1%, θέτοντας εκτός πραγματικότητας το στόχο που έχει εγγραφεί στο φετινό κρατικό προϋπολογισμό για αύξηση 0,8%.

«Οι πιέσεις στις τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν ισχυρές μέχρι το καλοκαίρι, μετά από το οποίο ο πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί καθώς η αύξηση των τιμών της ενέργειας μετριάζεται και τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά χαλαρώνουν. Ωστόσο, η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλά» ανέφερε χθες (10/2) ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι.Η «καταιγίδα» θα ενταθεί τους επόμενους μήνες και αναμένεται να σπάσει όλα τα κοντέρ στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Στη συνέχεια έως το τέλος του έτους θα εξακολουθεί να χτυπά τα εισοδήματα των νοικοκυριών και τα κόστη των επιχειρήσεων αλλά με μικρότερη ένταση. Οι προβολές για την εξέλιξη του πληθωρισμού όπως αποτυπώνονται στις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν δείχνουν εκτίναξη του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στο 4,6% μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους από 3,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και θα ακολουθήσει μια μερική αποκλιμάκωση με το δείκτη να διαμορφώνεται στο 3,6% στο δεύτερο τρίμηνο, στο 2,7% στο τρίτο τρίμηνο και 1,7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2022. Σημειώνεται ότι οι παραπάνω ρυθμοί αύξησης των τιμών θα είναι υψηλότεροι με βάση τις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον εθνικό δείκτη.

Στην έκθεση της Κομισιόν επισημαίνεται ότι ο βασικός τροφοδότης του πληθωρισμού είναι η άνοδος στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων που αναμένεται να κορυφωθεί στο πρώτο τρίμηνο του έτους και να υποχωρήσει αργότερα μέσα στο έτος και υπογραμμίζεται ότι το υψηλό κόστος ενέργειας θα μεταφερθεί στη συνέχεια στα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες που συνθέτουν το «καλάθι της νοικοκυράς».

Το πρόβλημα αποκτά δραματικές διαστάσεις αφού:

  • Ο πληθωρισμός θα τρέξει φέτος με εξαπλάσια ταχύτητα σε σχέση με το 2021 στο 3,1% από 0,6%. Μάλιστα προκύπτει αγεφύρωτο το χάσμα με το 2020 οπότε καταγράφηκε αρνητική μεταβολή των τιμών κατά 1,3%.
  • Ακόμα και το επόμενο έτος οι τιμές κατά μέσον όρο θα αυξάνονται με υψηλότερο ρυθμό συγκριτικά με πέρυσι στο 1,1% από 0,6%

Από τους πίνακες της έκθεσης προκύπτει ότι η χώρα μας θα έχει τον έκτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη μετά τη Μάλτα με 2,1%, την Πορτογαλία με 2,3%, την Κύπρο και τη Φινλανδία με 2,6% και τη Γαλλία με 2,8% ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη εκτιμάται στο 3,5%.

Την ίδια ώρα σε εντονότερη ανοδική τροχιά συγκριτικά με την Ελλάδα θα κινηθεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη όπου προβλέπεται κορύφωση των πιέσεων στο 4,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2022 από 4,6% στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 και υποχώρηση στο 3,9% στο δεύτερο τρίμηνο, στο 3,3% στο τρίτο τρίμηνο και στο 2,1% στο τέταρτο τρίμηνο για να υποχωρήσει στο 1,7% το 2023. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νοεμβρίου ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα αυξάνονταν κατά 2,2% το 2022 και κατά 1,4% το 2023.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.