Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Σταϊκούρας για ακρίβεια: «Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στην Ελλάδα»…

Με την ακρίβεια να καλπάζει, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κάνουν συνεχώς ασκήσεις επί χάρτου, προκειμένου να βρουν «φάρμακο» άμβλυνσης των συνεπειών για τα νοικοκυριά. Η τιμή της βενζίνης βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, το Brent ξεπέρασε τα 90 δολάρια ο βαρέλι και η μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα μοιάζει… πιο κοντά από ποτέ.

Στο πλαίσιο της μάχης κατά της ακρίβειας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από του βήματος της Βουλής, άφησε ανοικτό για μία ακόμη το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, τονίζοντας ότι όλα εξετάζονται και τίποτα δεν έχει αποκλειστεί, στη βάση των προτεραιοτήτων, των αναγκών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ο υπουργός Οικονομικών πάντως προανήγγειλε την λήψη και άλλων μέτρων στήριξης λέγοντας χαρακτηριστικά «θα πάρουμε και άλλα μέτρα», αλλά ταυτόχρονα φρόντισε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών τονίζοντας ότι «λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες έχουν ξεκινήσει επαφές με τους δανειστές προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν περισσότερο τις προθέσεις τους, παρά να προβούν στην λήψη αποφάσεων.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν είναι ακόμη ώριμες οι συνθήκες για την λήψη οριστικών αποφάσεων και θα περιμένουν πρώτα να δουν την πορεία του πληθωρισμού, αλλά και την εξέλιξη των δημοσιονομικών. Για να ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει ανάλογος δημοσιονομικός χώρος.about:blank

Στο μέτωπο της ακρίβειας, όπως φαίνεται και από τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat η εικόνα μόνο καλή δεν είναι. Όλα δείχνουν ότι με βάση τα στοιχεία, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, θα σκαρφαλώσει τον Ιανουάριο κοντά στο 6% ίσως και περισσότερο.

Αυτό που προβληματίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι ότι δεν υπάρχουν ορατά σημάδια ανάσχεσης αυτού του κύματος, καθώς παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, των τροφίμων και αγροτικών πρώτων υλών, ενώ τελευταία παρατηρείται ράλι τιμών στα καύσιμα.

Την κατάσταση μάλιστα επιδεινώθηκε από την κακοκαιρία, που προκάλεσε καταστροφές στις καλλιέργειες με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν σημαντικές αυξήσεις τιμών στα νωπά φρούτα και λαχανικά.

Ένας ακόμη αστάθμητος παράγοντας είναι οι τελευταίες εξελίξεις στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πως αυτές θα καθορίσουν την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.