Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Πως οι ανατιμήσεις ροκανίζουν επιδόματα και μισθούς

«Σαρώνει» την αγορά το τσουνάμι των ανατιμήσεων και με τους μισθούς καθηλωμένους «ροκανίζει» ημέρα με την ημέρα τα εισοδήματα.

Ήδη την αναπροσαρμογή κατά 2% των κατώτατων αποδοχών την έχουν «καταπιεί» οι αυξήσεις των τιμών σε σχεδόν όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

Πώς οι αυξήσεις στην ενέργεια «καταπίνουν» ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό

Ενδεικτικά είναι τα ποσά που χάνει ένα νοικοκυριό από τις αυξήσεις στα ενεργειακά προϊόντα και μόνον, καθώς αυτά αγγίζουν σε ύψος τις κατώτατες αποδοχές!

Συγκεκριμένα, πέρυσι στα μέσα Φεβρουαρίου η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ήταν στο 1,518 ευρώ. Φέτος την ίδια περίοδο η τιμή της έχει ανέβει στο 1,865 ευρώ! Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Αν υποθέσουμε ότι ένα όχημα για να μετακινηθεί γεμίζει δύο φορές το μήνα ρεζερβουάρ 40 λίτρων τότε από 121.44 ευρώ χρειάζεται πλέον 149,2 ευρώ για να «φουλάρει», δηλαδή πληρώνει 27,8 ευρώ περισσότερα σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Και αυτό είναι μόνο… η αρχή: Αν το ίδιο νοικοκυριό θελήσει να βάλει 1.000 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης θα δει τον «λογαριασμό» να ανεβαίνει… κατακόρυφα. Τον Φεβρουάριο του 2021 κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης κόστιζε 0,911 ευρώ, άρα για ποσότητα 1.000 λίτρων κατέβαλλε 911 €.

Τον Φεβρουάριο του 2022 η τιμή ανά λίτρο έχει ανέβει στο 1,257 €, δηλαδή απαιτούνται πλέον 1.257 € για την ίδια ποσότητα πετρελαίου. Με άλλα λόγια θα χρειαστούν 346 € επιπλέον.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.