Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Όποιος έχει σήμερα πληρώνει: Τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, δόση ρύθμισης χρεών πανδημίας

Με το κύμα των ανατιμήσεων να χτυπάει τους οικογενειακούς εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι καλούνται σήμερα να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για να πληρώσουν φόρους και τέλη. Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας με το μεγαλύτερο φορολογικό φορτίο σε μια σε μια περίοδο που τα νοικοκυριά δοκιμάζονται σκληρά από τους φουσκωμένους λογαριασμούς στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο αλλά και από την ακρίβεια που σαρώνει τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Εντός της ημέρας θα πρέπει να εξοφληθεί η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας, να πληρωθεί η πρώτη δόση της ρύθμισης των 36-72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας. Ειδικά για τα κορονοχρέη λογιστές και φορείς της αγοράς πιέζουν το υπουργείο Οικονομικών να δώσει νέα παράταση.

Ειδικότερα, σήμερα εκπνέουν οι παρακάτω προθεσμίες:

  1. Για την πληρωμή της 8ης και τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος 2021 συνολικού ύψους περίπου 270 εκατ. ευρώ.
  2. Για την πληρωμή της 6ης δόσης του ΕΝΦΙΑ 2021 με το ποσό να φθάνει τα 400 εκατ. ευρώ.
  3. Για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας οχημάτων έτους 2022. Οι εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας φθάνουν το 1,1 δισ. ευρώ.
  4. Για την ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων.
  5. Για την υποβολή αίτησης υπαγωγής σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών, από 36 έως 72 μηνιαίες δόσεις, που έχουν βεβαιωθεί στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα κατά το διάστημα από 1.3.2020 έως και 31.7.2021. καταβάλλοντας και την 1η δόση. Αν δεν καταβληθεί η πρώτη δόση μέσα σε τρεις ημέρες από την υποβολή της αίτησης, η ρύθμιση δεν ενεργοποιείται. Από τους 830.000 δικαιούχους ρύθμισης οφειλών με ευνοϊκούς όρους, αιτήσεις υπέβαλλαν περίπου 100.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.
  6. Για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας και αμοιβών γιατρών του ΕΣΥ.
  7. Για την υποβολή αίτησης για χωριστή δήλωση συζύγων. Οι σύζυγοι, πριν επιλέξουν να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους για την εφορία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις χωριστές δηλώσεις συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου.
  8. Για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που ανάγονται σε προηγούμενα έτη, εφόσον η βεβαίωση για τα εν λόγω ποσά εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του 2021.
  9. Για την υποβολή δήλωσης μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας στην αλλοδαπή.
  10. Για την υποβολή δήλωσης για ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές προηγούμενων ετών.
Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.