Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ιδού πως τινάζεται στον αέρα το καλάθι της νοικοκυράς

Νέα έκρηξη στο μέτωπο του πληθωρισμού τον Ιανουάριο αναμένεται να δείξουν τα στοιχεία που θα ανακοινώσει σήμερα (15/2) στις 12 το μεσημέρι η ΕΛΣΤΑΤ. Το κοντέρ θα βρεθεί στην περιοχή του 6% από 5,1% το Δεκέμβριο, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ 26 ετών μετά το 7,3% που είχε διαμορφωθεί το 1996. Πρόγευση έκρηξης των πληθωριστικών πιέσεων τον Ιανουάριο έχουν ήδη δώσει τα στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη της Eurostat. Σύμφωνα με αυτά –προκαταρτικές εκτιμήσεις – ο εναρμονισμένος δείκτης στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε από το 5% τον Δεκέμβριο στο 5,1% τον Ιανουάριο. Στην Ελλάδα, ο δείκτης έκανε άλμα από το 4,4% στο 5,5%, μεταβολή κάθε άλλο παρά οριακή. Μπορεί η Ελλάδα να μην είναι Εσθονία (11,7% ο εναρμονισμένος πληθωρισμός), ή Λιθουανία (12,2%). Δεν είναι όμως ούτε Γαλλία (3,3%) ή Πορτογαλία (3,4%).

Από τις τιμοληψίες της ΕΛΣΤΑΤ στην αγορά τον Ιανουάριο προκύπτει ότι τον πληθωριστικό πυρήνα συγκροτούν οι ραγδαίες με διψήφια ποσοστά αυξήσεις στα υγρά καύσιμα, το ρεύμα και το φυσικό αέριο που ανεβάζουν κατακόρυφα το κόστος για στέγαση και μεταφορές και που διαχέονται πλέον σε είδη πρώτης ανάγκης όπως είναι τα τρόφιμα. Ήδη από το Δεκέμβριο ο μέσος ρυθμός αύξησης των τιμών στην ομάδα που περιλαμβάνει τα είδη διατροφής και τα μη οινοπνευματώδη ποτά είναι υπερπενταπλάσιος συγκριτικά το 2020 στο 4,3% από 0,8%.

Ακόμα ισχυρότερα πλήγματα δέχονται τα νοικοκυριά για την κάλυψη των αναγκών τους για στέγαση όπου ο δείκτης έχει εκτιναχθεί στο 18% από πτώση 4,2% και για μεταφορές με αύξηση του κόστους να διαμορφώνεται στο 10,9% έναντι μείωσης 7,7%. Σύμφωνα με πληροφορίες οι συγκεκριμένοι δείκτες επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο τον Ιανουάριο επιτείνοντας την εισοδηματική αιμορραγία.

Την πληθωριστική «φωτιά» αποτυπώνουν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις μεταβολές των τιμών σε γεωργία, κτηνοτροφία και εισαγωγές στην βιομηχανία το Δεκέμβριο με βάση τα οποία ο γενικός δείκτης στις τιμές πώλησης των προϊόντων από τους παραγωγούς σημείωσε άνοδο 16,5% σε ετήσια βάση έναντι μείωσης 0,1% το Δεκέμβριο του 2020 ενώ ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη Βιομηχανία εκτινάχθηκε κατά 23,6% έναντι μείωσης 10,4%.

Τα μηνύματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά καθώς παραπέμπουν σε διατήρηση της έντασης τουλάχιστον έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου με τους φορείς της εγχώριας αγοράς να κάνουν λόγο για επικείμενες αυξήσεις σε ευρεία γκάμα αγαθών και υπηρεσιών έως 30% που θα περάσουν σταδιακά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι η πληθωριστική έξαρση θα διαρκέσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις που τοποθετούσαν την σταδιακή αποκλιμάκωση της τους πρώτους μήνες του 2022. Όπως λένε τώρα ο στόχος που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό για αύξηση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στο 0,8% το 2022 δεν ανταποκρίνεται στις εξελίξεις και θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω μετά και την πρόβλεψη της Κομισιόν για ετήσιο ρυθμό 3,1%.

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας

Οι νεότερες προβολές της Κομισιόν δείχνουν επιδείνωση της πληθωριστικής κρίσης τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ελλάδα συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του περασμένου Νοεμβρίου. Ειδικά για τη χώρα μας αναμένεται εκτίναξη του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στο 4,6% το πρώτο τρίμηνο του έτους από 3,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και μερική αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα με το ρυθμό αύξησης να διαμορφώνεται στο 3,6% το δεύτερο τρίμηνο, στο 2,7% το τρίτο τρίμηνο και να πέφτει στο 1,7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα τρέξει φέτος με εξαπλάσια ταχύτητα σε σχέση με το 2021 με 3,1% από 0,6% και αρνητική μεταβολή κατά 1,3% το 2020. Η ένταση της ακρίβειας θα περιοριστεί αλλά δεν θα εξαλειφθεί ούτε το 2023 οπότε η μεταβολή των τιμών κατά μέσον όσο τοποθετείται στο 1,1% παραμένοντας υψηλότερη από το 2020.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.