Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Φορολογικές ελαφρύνεις stop. Του χρόνου λέει τώρα η κυβέρνηση

Για το 2023 μετατίθενται οι νέες φορολογικές ελαφρύνεις παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του 2021 έκλεισε με χαμηλότερο κατά 2 δισ. ευρώ πρωτογενές έλλειμμα. Ο στόχος για δραστική μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 1,4% του ΑΕΠ φέτος δεν επιτρέπει «χαλαρές» πολιτικές και μάλιστα εν μέσω αβεβαιοτήτων για την έκταση της ζημιάς από την πανδημία και το πληθωρισμό στη πραγματική οικονομία και το ισοζύγιο του δημοσίου. Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη ότι η καλύτερη των προβλέψεων εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2021 δεν σημαίνει διεύρυνση των περιθωρίων για παροχές.

Στο πλαίσιο αυτό, το σενάριο της επέκτασης της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων μετατίθεται για το 2023 υπό την αίρεση των εξελίξεων στο δημοσιονομικό μέτωπο που θα σφραγίσουν τόσο η επίτευξη των στόχων του φετινού προϋπολογισμού όσο και οι κανόνες για το έλλειμμα και το χρέος που θα προβλέπει το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Αρμόδια πηγή τόνιζε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους το 2023 σπεύδοντας να επισημάνει ότι η υλοποίηση του μέτρου έχει να κάνει με τον «ελεύθερο δημοσιονομικό χώρο» καθώς το μέτρο έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος. Διευκρίνιζε ακόμα ότι κατ’ αρχάς θα πρέπει να βρεθούν τα ταμειακά περιθώρια για να μονιμοποιηθούν η κατάργηση της εισφοράς στον ιδιωτικό τομέα πριν επεκταθεί και η μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών που αφαιρούν έσοδα 1,6 δισ. ευρώ.

Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν το επόμενο έτος τις μηνιαίες αποδοχές τους να αυξάνονται λόγω κατάργησης των μηνιαίων κρατήσεων ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Το όφελος ξεκινάει από 22 ευρώ και υπερβαίνει ακόμη και τα 676 ευρώ το χρόνο ενώ όσο υψηλότερες είναι οι αποδοχές τόσο μεγαλύτερη είναι η ελάφρυνση. Για παράδειγμα δημόσιος υπάλληλος με καθαρό ετήσιο εισόδημα 17.000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 110 ευρώ ενώ για εισόδημα 20.000 ευρώ το κέρδος ανεβαίνει στα 176 ευρώ. Ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που απαιτείται προκειμένου να επεκταθεί η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους εκτιμάται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης παραμένει παγωμένη και το 2022 για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα με το δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται στα 799 εκατ. ευρώ.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.