Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Γιατί “έφυγαν” τόσα παιδιά σε λίγο χρονικό διάστημα; – Καταπέλτης τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Όταν ένα παιδί οδηγείται στο νοσοκομείο και ύστερα από λίγες ώρες ή μέρες επιλαμβάνονται οι ιατροδικαστές, τότε κάτι βαθιά ανησυχητικό συμβαίνει.

Παλιότερα, όταν γινόταν λόγος για την οικονομική κατάσταση της χώρας, λεγόταν συχνά ότι οι αριθμοί ευημερούν αλλά όχι οι άνθρωποι.

Τη σκυτάλη από την συνεχιζόμενη οικονομική υποβάθμιση πήρε η δημόσια υγεία και οι αριθμοί που γνωστοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ για τους θανάτους παιδιών από την αρχή του έτους, δεν αναδίδουν καμία ευημερία παρά μόνο εφιαλτική οδύνη.

Ποιότητα περίθαλψης

Οδύνη, για ένα φαινόμενο που εξαπλώνεται σαν καρκίνωμα στην κοινωνία, που ίσως δεν έχει προσεχθεί όσο πρέπει, και που σε κάθε περίπτωση δεν είναι ασύνδετο – σε κάποιο βαθμό – με την ποιότητα της παρεχόμενης δημόσιας περίθαλψης και των ιατρικών υπηρεσιών.

Ορισμένες φορές, συμβαίνει να ακολουθεί τον ιατροδικαστή, ο εισαγγελέας.

Ανασφάλεια

Και περιστατικά όπως εκείνα του 43χρονου ανθρώπου που πέθανε πάνω στην καρέκλα μόλις βγήκε από το Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, με την προφορική διαβεβαίωση γιατρού ότι «είσαι μια χαρά», διογκώνουν το αίσθημα ανασφάλειας για την παρεχόμενη περίθαλψη.

Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία δεν διεκδικεί βραβείο. Ακόμη και την περίοδο αυτή που η πανδημία είναι σε ύφεση, η πίεση στα νοσοκομεία για ιατρικές πράξεις που είχαν αναβληθεί εξαιτίας της μετατροπής των περισσοτέρων μονάδων ή κλινικών, σε Covid, είναι μεγάλη.

Χωρίς απάντηση

Το παραδέχτηκε η ηγεσία του υπ. Υγείας. Ομως όταν γονείς, πολλοί γονείς, χάνουν τα παιδιά τους ανεξήγητα, χωρίς πολλές φορές να τους λένε οι γιατροί τα αίτια του θανάτου, ίσως και επειδή είναι ασαφή και δυσδιάκριτα, τότε ο συναγερμός πρέπει να χτυπήσει.

Θάνατοι υπήρχαν. Ποτέ όμως τόσο πολλοί. Μικρών παιδιών. Υπάρχει κάτι αόρατο; Kάποια διαβολική σύμπτωση ή μήπως κάποια πράγματα δεν πρέπει πλέον να θεωρούνται δεδομένα;

Ας δούμε τα στατιστικά δεδομένα:

Χάθηκαν 138 παιδιά σε έξι μήνες

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το 2020 πέθαναν 33 παιδιά ηλικίας 5-9 χρόνων και το 2021 άλλα 37 παιδιά.

37 παιδιά ηλικίας 10-14 χρόνων είχαν καταλήξει το 2020 και 43 το 2021.

Συνολικά, λοιπόν, το 2020 χάθηκαν 70 παιδιά ηλικίας 5-15 ετών, ενώ το 2021 80 παιδιά.

Αυτό το έτος έχουν πεθάνει 138 παιδιά και έφηβοι ηλικίας 0 έως 19 χρόνων, με τα περισσότερα να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 0-4 χρόνων (82 θάνατοι).

Στην ομάδα 5-9 χρόνων καταγράφονται 12 απώλειες, άλλες 11 σε παιδιά ηλικίας 10-14 χρόνων και 33 στην ομάδα των εφήβων 15-19 χρόνων.

Συντετριμμένοι

Οι γονείς τους παραμένουν συντετριμμένοι. Από τη μια στιγμή στην άλλη έχασαν τα παιδιά τους πρόωρα, ανεξήγητα και αναπάντεχα. Ο θάνατος της 12χρονης Δήμητρας στη Θεσσαλονίκη, το ξαφνικό τέλος του 16χρονου Λευτέρη στη Ρόδο, μαζί με τον χαμό της 3χρονης Κατερίνας ανήμερα της Πρωτομαγιάς, στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης βασανίζουν τόσο τους γιατρούς, όσο κ τους στενούς συγγενείς των θυμάτων που ζητούν και περιμένουν απαντήσεις.

Το τελευταίο διάστημα, έχουν πεθάνει ανεξήγητα πέντε παιδιά σε ολόκληρη τη χώρα.

Ένα μήνα μετά τον θάνατο της μικρής Κατερίνας, χάθηκε η 12χρονη Δήμητρα. Ένα παιδί που δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και που το τελευταίο διάστημα έδειχνε καλά.

Η μαθήτρια της 6ης Δημοτικού πέθανε στον ύπνο της. Οι προσπάθειες ανάνηψης στο διαμέρισμα δεν απέδωσαν κι οι γιατροί στο νοσοκομείο, διαπίστωσαν τον θάνατό της.

Κάθε χρόνο εξετάσεις

Το άτυχο κορίτσι έκανε κάθε χρόνο εξετάσεις, που δεν είχαν δείξει κάτι ανησυχητικό. Την τελευταία μέρα της ζωής της, πήγε εκδρομή με το σχολείο της και όταν επέστρεψε διάβασε τα μαθήματά της, έκανε μπάνιο, έφαγε κ έπεσε για ύπνο χωρίς να παραπονεθεί για κάτι.

Στη γειτονιά της αδικοχαμένης μαθήτριας, οι λέξεις από όλους βγαίνουν με δυσκολία.

Η 12χρονη Δήμητρα είχε κάνει το τελευταίο τσεκ απ, πριν από 3 μήνες και όλες οι τιμές όπως επαναλαμβάνει ο πατέρας της, ήταν φυσιολογικές.

Οι γονείς συντετριμμένοι προσπαθούν να αντιληφθούν το τι συνέβη, με τον πατέρα να κάνει λόγο για ένα υγιέστατο παιδί, που έκανε κάθε χρόνο ιατρικές εξετάσεις, ενώ σημειώνει ότι πριν από τρεις μήνες το κορίτσι είχε επισκεφθεί καρδιολόγο.

Ανακοπή;

Η ιατροδικαστής που ολοκλήρωσε τη νεκροψία αναφέρει την ανακοπή καρδιάς, αλλά δεν μπορεί ακόμα να μιλήσει για τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα.  [Κοροναϊός: Πάνω από 700 νεκροί σε μια εβδομάδα – Γιατί έχουμε τόσους θανάτους στην Ελλάδα;]

Η ίδια αναφέρει ότι από τις τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις θα προκύψουν στοιχεία για το πώς προήλθε ο θάνατος.

«Ούτε από την αυτοψία στο σπίτι, ούτε από την νεκροψία – νεκροτομή που διενεργήθηκε προέκυψαν στοιχεία για το πως προήλθε ο θάνατος του παιδιού. Σαφή συμπεράσματα θα προκύψουν από τη ιστολογική και τοξικολογική εξέταση που θα διενεργήθηκε», λέει η ιατροδικαστής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, Λήδα Κοβάτση.

Ο 16χρονος στη Ρόδο

Το δικό της Γολγοθά ανεβαίνει και η οικογένεια του 16χρονου Λευτέρη στη Ρόδο. Ενός παιδιού που υπέκυψε στο νοσοκομείο του νησιού, μετά από υψηλό πυρετό που εμφάνισε.

Στην υπόθεση έχει ήδη παρέμβει η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών του νησιού, καθώς ο πατέρας του άτυχου μαθητή καταγγέλλει πως οι γιατροί αδιαφόρησαν.  [ΕΛΣΤΑΤ: To 2021 η χρονιά με τους περισσότερους θανάτους στην Ελλάδα την τελευταία εξαετία]

Ο άτυχος Λευτέρης είχε υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς σε μικρή ηλικία, αλλά όπως μας λέει ο πατέρας του, οι γιατροί δεν συγκινήθηκαν από το ιστορικό του.

Αντιπυρετικά και εξιτήριο

Του έδωσαν εξιτήριο με αντιπυρετικά για το σπίτι, αλλά η κατάστασή του επιδεινώθηκε.

Αναπάντητα ερωτήματα και πίσω από τον θάνατο της 3χρονης Κατερίνας, που εισήχθη παραμονές του Πάσχα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, με πρήξιμο στον αστράγαλο και χαμηλό πυρετό.

Μετά από 11 μέρες νοσηλείας στο Ιπποκράτειο, η μικρή Κατερίνα μεταφέρθηκε διασωληνωμένη στο Ιπποκράτειο, όπου και κατέληξε.

Κοινή συνισταμένη πίσω από τους 5 τελευταίους θανάτους παιδιών, το ότι οι γιατροί δεν έχουν καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για τα αίτια και περιμένουν απαντήσεις από τις ιστολογικές εξετάσεις.

Τα βλέμματα είναι μονίμως στραμμένα στους βασανισμένους γονείς και στις οικογένειες των θυμάτων.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.