Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Έρευνα: Οι Έλληνες κάνουν γρήγορο ντουζ για να προστατεύσουν το περιβάλλον!

Οι Έλληνες φαίνεται πως έχουν συνειδητοποιήσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την Κλιματική Αλλαγή για τον πλανήτη αφού το 58% το θεωρούν πολύ σοβαρό πρόβλημα και το 29% αρκετά σοβαρό για τη Γη. Επίσης, θεωρούν μικρότερο τον κίνδυνο για τη χώρα μας (38% και 40% απαντούν πολύ και αρκετά σοβαρό αντίστοιχα) και ακόμα μικρότερο για την περιοχή που κατοικούν (27% και 39% αντίστοιχα) κάτι που ίσως δεν κινητοποιεί άμεσα αρκετά μεγάλες ομάδες του πληθυσμού.

 

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα συμπεράσματα της μεγάλης πανελλαδικής έρευνας, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Focus Bari/YouGov ως μέλος της σύμπραξης Green Wellbeing, που υποστηρίζεται από την ΜΚΟ Iasis, την Ομοσπονδία Αργώ, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 6-15 Μαΐου 2022, σε δύο μεγάλα «κύματα» σε συνολικό δείγμα 2.000 Ελλήνων 18-64 ετών.

Το κλίμα αλλάζει δραστικά

 

Η πλειονότητα των Ελλήνων φαίνεται ότι αντιλαμβάνεται ότι το κλίμα του πλανήτη αλλάζει δραστικά (το 52% λένε πολύ και το 33% αρκετά, ενώ μόνο ένα 5% είναι αρνητές της ύπαρξης κλιματικής αλλαγής), αποτελώντας ένα μεγάλο κίνδυνο για την ανθρωπότητα, του οποίου οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές και θα είναι ακόμα μεγαλύτερες στο άμεσο μέλλον.

Ποιοι φταίνε

 

Όσον αφορά την υιοθέτηση συμπεριφορών φιλικών προς το περιβάλλον, το 78% δηλώνουν ότι κάνουν ανακύκλωση χαρτιού, το 77% αγοράζουν νέες συσκευές που είναι ενεργειακά αποδοτικές, σχεδόν οι μισοί (48%) λένε ότι δεν κάνουν ντους για πάνω από πέντε λεπτά, ενώ ένα άλλο 21% σκοπεύουν να το κάνουν. Το 44% λένε ότι προτιμούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή το ποδήλατο τους αντί για το αυτοκίνητο τους.

 

Ως υπεύθυνοι της κλιματικής αλλαγής κατά τους Έλληνες θεωρούνται κατά κύριο λόγο η ιδιωτική βιομηχανία και οι αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ εκείνοι που θεωρούνται ως υπεύθυνοι για την αντιμετώπισή της, είναι πρωτίστως η Κυβέρνηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

Ακόμη, ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων πιστεύει πως η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν την ψυχική υγεία και την σωματική ευεξία των ανθρώπων. Συγκριτικά με τους άντρες, οι Ελληνίδες δείχνουν πιο ευαισθητοποιημένες ως προς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη ολιστική υγεία και ευεξία.

Έτοιμη για έκτακτη κρίση

 

Είναι αξιοσημείωτο ότι, όσον αφορά την ετοιμότητα για μια μελλοντική έκτακτη κρίση, πάνω από ένας στους πέντε (22%) διατηρεί κιτ έκτακτης ανάγκης με φακό, ραδιόφωνο, κουβέρτες και κιτ πρώτων βοηθειών, ενώ ένα ακόμη 46% να κάνει το ίδιο.
Ένα ανάλογο ποσοστό (21%) λέει ότι έχει ήδη κάνει προετοιμασία σχεδίου εκκένωσης σε περίπτωση φυσικού κινδύνου, ενώ ένα ακόμη 42% σκοπεύει να το κάνει.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.