Σοκ αναμένεται να προκαλέσουν στα στοιχεία που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (πληθωρισμός) για τον Απρίλιο, καθώς θα ξεπεράσει το 10%, κάτι που έχει να συμβεί από τις αρχές του 1995. Αιχμή του δόρατος για έναν ακόμη μήνα, θα είναι φυσικό αέριο, ηλεκτρικό και καύσιμα που συνέχισαν τις υψηλές του πτήσεις. Αναλυτές σημειώνουν ότι η εικόνα αυτή για τον πληθωρισμό θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και τον Αύγουστο και αυτό διότι η βάση είναι χαμηλή σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Να σημειωθεί ότι η Eurostat, σε ό,τι αφορά τον εναρμονισμένο πληθωρισμό που ανακοίνωσε για την Ελλάδα, ήταν στο 9,4% και συνήθως αυτός που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ είναι περίπου μία μονάδα υψηλότερος.
Οι πρώτες άξιες λόγου ανατιμήσεις πέρυσι ξεκίνησαν από τον Σεπτέμβριο όπου και ο πληθωρισμός ήταν στο 2,2%, ενώ πριν και ειδικά τους πρώτους πέντε μήνες του 2021, ήταν κάτω της μίας ποσοστιαίας μονάδας.
Στο μεταξύ οι τιμές τα καύσιμα συνεχίζουν να καλπάζουν, την ώρα μάλιστα που στις διεθνείς αγορές οι τιμές του «μαύρου χρυσού» σημείωσαν χθες απότομη βουτιά άνω των 7 δολαρίων το βαρέλι, υπό τον φόβο που κυριαρχεί τελευταία για μείωση της ζήτησης και ύφεση στην παγκόσμια οικονομία.
Προς την ίδια κατεύθυνση χθες και η τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας.
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στις διεθνείς αγορές, οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα πραγματικά καλπάζουν. Στις Κυκλάδες μάλιστα, που είναι η πλέον ακριβή περιοχή της χώρας, η μέση τιμή της βενζίνης βρίσκεται μία ανάσα από τα 2,4 ευρώ το λίτρο, ενώ σε όλη την Ελλάδα η μέση τιμή πλησιάζει τα 2,2 το λίτρο.
Με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή στην βενζίνη βρίσκεται (στοιχεία της Κυριακής 8 Μαΐου), στα 2,168 ευρώ ανά λίτρο, κάτι που σημαίνει ότι σε πολλές περιοχές η τιμή βρίσκεται κατά πολύ υψηλότερα.
Η τιμή του Diesel κίνησης σε μέσα επίπεδα διαμορφώνεται στα 1,909 ευρώ ανά λίτρο και αν υπολογιστεί και η επιδότηση του κράτους στην αντλία, ύψους 15 λεπτών ανά λίτρο, τότε η πραγματική μέση τιμή εκτοξεύεται στα 2,059 ευρώ το λίτρο.
Οι υψηλότερες τιμές εντοπίζονται στις Κυκλάδες με την αμόλυβδη σε μέσα επίπεδα να διαμορφώνεται σε 2,349 ευρώ το λίτρο και το Diesel κίνησης σε 2,074 ευρώ ανά λίτρο.
Την ίδια στιγμή η τιμή του Brent έχασε χθες 7,06 δολάρια το βαρέλι και βρέθηκε στα 105,34 δολάρια το βαρέλι. Σε ανοδική τροχιά, έστω και μικρή και η τιμή του ευρώ έναντι του δολαρίου, που αποτελούν έναν από τους δύο παράγοντες που διαμορφώνουν την τιμή στην αντλία.