Ανεμβολίαστοι θεωρούνται από την περασμένη Δευτέρα (7/2/2022) όσοι πολίτες έχουν κάνει μόνο τις δύο δόσεις εμβολίου (και έχουν περάσει από την τελευταία 7 μήνες). H καθόλου αμελητέα ομάδα των 300.000 περίπου πολιτών πρέπει πια να εισέρχεται σε εργασία και σε όλους τους κλειστούς χώρους, σε εστίαση, κέντρα διασκέδασης, θέατρα και σινεμά με αρνητικό rapid test.
Αυτοί οι πολίτες υποχρεούνται σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης 2 φορές την εβδομάδα, με χρονική απόσταση μεταξύ των 2 διαγνωστικών ελέγχων νόσησης τουλάχιστον 2 ημερών.
Την ίδια στιγμή, μια σειρά από χώρες περνούν στο ακριβώς αντίθετο ρεύμα…σφυρίζοντας τη λήξη των περιοριστικών μέτρων. Η Δανία έχει γίνει η πρώτη χώρα-μέλος της ΕΕ που ανακοίνωσε άρση όλων των μέτρων που είχαν επιβληθεί για την αναχαίτιση της πανδημίας της Covid 19, μεταξύ των οποίων και η υποχρεωτική μάσκα.
Στην Ισπανία επίσης καταργήθηκε η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Στην Γαλλία, έπαψε να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους ενώ σταμάτησε και η τηλεργασία. Στη διπλανή μας Ιταλία, στις 10 Φεβρουαρίου σταματά η υποχρεωτική χρήση της μάσκας έξω ενώ ανοίγουν και τα κλαμπ.
Αυξημένη η κίνηση για rapid στα φαρμακεία
Πίσω, στα δικά μας, η εβδομάδα ξεκίνησε με αυξημένη κίνηση για διενέργεια rapid test στα φαρμακεία. «Υπάρχει αυξημένη κίνηση στα rapid test» λέει στο Newsbeast o Κωνσταντίνος Κακονίκος, μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και συνεχίζει: «στο φαρμακείο μας τα τεστ που κάνουμε πια είναι τα τριπλάσια από αυτά που κάναμε τις προηγούμενες μέρες. Η αιτία της αύξησης είναι η λήξη πολλών πιστοποιητικών πολιτών. Είναι περισσότερα επίσης τα τηλεφωνήματα που δεχόμαστε για να κλείνουμε ραντεβού για rapid».
«Γιατί δεν θέλω να κάνω την τρίτη δόση»
Η Ν.Σ, 47 χρονών, είναι μια από αυτούς τους πολίτες που δεν έκαναν ακόμα την τρίτη δόση. Από αυτή την εβδομάδα θεωρείται ανεμβολίαστη. Η ίδια μας εξήγησε το σκεπτικό της. «Έκανα το μονοδοσικό της Johnson and Johnson τον περασμένο Οκτώβριο, γιατί εμπιστεύομαι περισσότερο την παλιά τεχνολογία – επειδή έχει δοκιμαστεί περισσότερο σε βάθος χρόνου. Από Οκτώβριο μέχρι Φεβρουάριο, μου φαίνεται μικρό διάστημα για να ξανακάνω ένα εμβόλιο με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Δεν θέλω κατ’ αρχάς άλλη δόση αντισωμάτων στο σώμα μου, χωρίς να έχει ελεγχθεί εκ των προτέρων πόσα ήδη έχω. Δεν θέλω άλλα χημικά έκδοχα μέσα στον οργανισμό, χωρίς να είμαστε και σίγουροι ότι υπάρχει προστασία από μεταλλάξεις. Όπως φαίνεται, άνθρωποι που έκαναν τρίτη δόση ή δεύτερη στο μονοδοσικό, τελικά νόσησαν. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να κάνω πρώτα τεστ αντισωμάτων για να δω που βρίσκομαι σε αυτό το θέμα και μετά θα αποφασίσω.
»Επίσης έχω και ένα θέμα με τη καρδιά μου, κληρονομικό φύσημα, που πρέπει να τσεκάρω οπωσδήποτε πριν κάνω ο, τιδήποτε άλλο. Είναι και λίγο κουραστικό και εκνευριστικό όμως το να σε βάζουν συνέχεια να κάνεις κάτι στο σώμα σου. Ειδικά από τη στιγμή που υπάρχουν αρκετοί που δεν έχουν κάνει ούτε ένα εμβόλιο. Δεν λέω ότι φταίνε αυτοί για την εξάπλωση του ιού, σε καμία περίπτωση .Ευτυχώς είμαι αυτοπασχολούμενη, εργάζομαι σπίτι και έτσι δεν θα χρειάζεται να επιδεικνύω τεστ στη δουλειά Σε κλειστά μαγαζιά- εστιατόρια και μπαρ δεν πήγαινα ούτως ή άλλως. Σε ο, τι άλλο χρειάζομαι, όπως το σινεμά και το θέατρο που τα λατρεύω, θα κινηθώ με rapid test».
«Απέναντι στην Όμικρον αυτοί που δεν έχουν κάνει τρίτη δόση είναι σαν ανεμβολίαστοι»
Την ιατρική άποψη για το θέμα μας έδωσε ο επιδημιολόγος Θεόδωρος Λύτρας. Όπως μας λέει ο ίδιος: «Δεν θα κρίνω το μέτρο αυτό το ίδιο αλλά μπορώ να σας δώσω δύο σημαντικά στοιχεία. Στην προστασία από τη βαριά νόσηση για κορονοϊό, σαφώς και υπερτερεί η τρίτη δόση και μάλιστα θεαματικά καθώς προσφέρει 98 % μείωση της πιθανότητας να νοσήσει κάποιος βαριά από covid 19. Αξιολογότατη προστασία άνω του 80%, προσφέρει για τη βαριά νόσηση και η δεύτερη δόση. Για εμένα, οποιοσδήποτε εχέφρων πρέπει να προτιμήσει το 98% από το 80%.