Με την πληθωριστική καταιγίδα να γίνεται όλο και πιο έντονη η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει επέκταση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τον Φεβρουάριο και παράλληλα εξετάζει πρόσθετα μέτρα για να στηρίξει τα εισοδήματα των νοικοκυριών που πλήττονται από την ακρίβεια στην αγορά.
Την ίδια ώρα, στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης έχουν πέσει πολλές προτάσεις. Από τη μείωση των έμμεσων φόρων στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα τρόφιμα έως την καταβολή επιδόματος ακρίβειας στους ασθενέστερους και την διαγραφή των φορολογικών επιβαρύνσεων στα αναδρομικά των συνταξιούχων. Κάθε μια από τις προτάσεις έχει αδύνατα σημεία και όλες έχουν έναν κοινό περιορισμό: τον δημοσιονομικό χώρο .
Ο προβληματισμός που επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο δεν αφορά μόνο το υψηλό δημοσιονομικό κόστος. Αφορά το κατά πόσο τα μέτρα θα έχουν αποτελέσματα στην τσέπη των καταναλωτών. Για παράδειγμα, κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής θα φθάσει στον καταναλωτή και δεν χαθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα όπως υπογραμμίζει ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση με βάση την έκταση που θα λάβει η ακρίβεια αλλά και τις αντοχές του προϋπολογισμού. Οι εκτιμήσεις ότι η ακρίβεια θα έχει προσωρινό χαρακτήρα έχουν ήδη διαψευστεί καθώς όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα. Η εξίσωση δεν είναι καθόλου εύκολη αφού θα πρέπει να διατηρηθεί η ισορροπία ανάμεσα στο κόστος των παρεμβάσεων και στο πραγματικό αντίχτυπο στις τιμές για τους καταναλωτές και στην αποφυγή κραδασμών στο προϋπολογισμό που θα έθεταν σε κίνδυνο το στόχο για ραγδαία αποκλιμάκωση του ελλείμματος.