Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Τοξικός υδράργυρος σε αυτά τα θαλασσινά!

Σύμφωνα με πρόσφατη ανασκόπηση 74 μελετών, με τίτλο Bioaccumulation and Biomagnification of Mercury Along the Seafood Chain in Europe: A Systematic Review την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, ο υδράργυρος βρίσκεται σε πλήθος καθημερινών θαλασσινών τροφίμων χωρίς να το γνωρίζουμε.

Ο υδράργυρος αποτελεί ένα ευρέως διαδεδομένο περιβαλλοντικό ρύπο, ο οποίος συσσωρεύεται στις υδρόβιες τροφικές αλυσίδες και ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.

Πιο συγκεκριμένα, όπως τονίζει η μελέτη, βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις σε θαλάσσια ψάρια και θαλασσινά από ευρωπαϊκές και γειτονικές θάλασσες.

Τι δείχνουν τα ευρήματα:

  • Ο μεθυλυδράργυρος (MeHg) αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό του συνολικού υδραργύρου βρίσκεται στα ψάρια, με συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Οι οστεϊχθύες, που ονομάζονται τα ψάρια με οστέινους σκελετούς, εμφανίζουν υψηλότερες συγκεντρώσεις τόσο μεθυλυδραργύρου, όσο και συνολικού υδραργύρου, σε σύγκριση με τα καρχαροειδή ή τα μαλάκια.
  • Τα είδη που είναι πιο πιθανό να υπερβαίνουν τα νόμιμα όρια είναι τα κορυφαία θηρευτικά είδη, δηλαδή, τόνος, ξιφίας, καρχαρίας.

Όπως καταλήγει η μελέτη, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική μείωση της επιμόλυνσης με υδράργυρο, πιθανώς λόγω των κανονισμών που έχουν συμφωνηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο