Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Στα 359 δισ.€ το ελληνικό δημόσιο χρέος το 2026

Δέκα εφτά χρόνια μετά την έναρξη της μνημονιακής κρίσης στην Ελλάδα (τέλη 2009) δηλαδή στα τέλη του 2026 το ελληνικό χρέος αναμένεται να «πέσει» στο ίδιο επίπεδο που ήταν τότε. Μετά από αυτό το νέο ορόσημο θα είναι η πτώση του κάτω από το 100% του ελληνικού ΑΕΠ, κάτι το οποίο τοποθετείται πλέον στο 2034, δηλαδή 25 χρόνια μετά το 2009.

Η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι θετική ακόμη και στην περίπτωση που η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη κινηθεί στη περιοχή του 0,4%-0,8%, σύμφωνα με το πιο ακραίο σενάριο, αν και στην Ελλάδα έχουμε μάθει μάθει να ζούμε στα άκρα.

Πριν από αυτό, στις επιδιώξεις της χώρας βρίσκεται το να «περάσει» στη δεύτερη θέση των πιο υπερχρεωμένων χωρών της €ζώνης (με πρώτη την Ιταλία), κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2029, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η Ελλάδα στοχεύει στην πρόωρη αποπληρωμή, έως το 2031, των 31,6 δισ. ευρώ που υπολείπονται από το πρώτο μνημόνιο, ποσό που υπό κανονικές συνθήκες θα αποπληρωνόταν με τριμηνιαίες δόσεις από το 2029 έως το 2041. Για φέτος, σημαντικός είναι ο σταθμός της πρόωρης αποπληρωμής 5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2025, που αποτελούν μέρος των 31,6 δισ ευρώ που απομένουν από το πρώτο μνημόνιο.

Βέβαια παρά τα ποσοστά και τα ορόσημα τα πραγματικά ποσά του ελληνικού χρέους είναι ιλιγγιώδη:

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2026, το ελληνικό δημόσιο χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί το επόμενο έτος σε 359 δισ. ευρώ ή 137,6% του ΑΕΠ.

Στο τέλος του 2009 αυτό βρισκόταν στα 298 δισ. ευρώ ή στο 126,8% του ελληνικού ΑΕΠ (έπειτα από αναθεώρηση) και στο τέλος του 2010 βρέθηκε στα 328,6 δισ. ευρώ ή 142,8% του ΑΕΠ.

Με άλλο λόγια από το 2010 έως το 2026 το χρέος αυξήθηκε κατά 31 δισ.€ όσο δηλαδή το ποσο του πρώτου μνημονίου.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο