Σε «Βατερλό» κινδυνεύουν να εξελιχθούν τα κυβερνητικά σχέδια για γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης, καθώς –όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy, Ανδρέας Σιάμισιης, η ExxonMobil αποφάσισε να αναβάλει τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο νοτιοδυτικά της Κρήτης για μετά το 2027.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η πρώτη ερευνητική γεώτρηση θα πραγματοποιούνταν το 2025. Στη συνέχεια μετατέθηκε για το 2026, ενώ τώρα ουσιαστικά μπαίνει στον «πάγο» επ’ αόριστον – διότι αυτό στην πράξη σημαίνει το «μετά το 2027».
Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και στο οικόπεδο «Δυτικά της Κρήτης», όπου οι προκαταρκτικές έρευνες έλαβαν παράταση ενός έτους έως τον Απρίλιο του 2026.
Ο κ. Σιάμισιης απέδωσε την εξέλιξη αυτή κυρίως στη στρατηγική επιλογή της ExxonMobil να εστιάσει στα κοιτάσματα της Αιγύπτου και της Κύπρου, όπου έχουν ήδη καταγραφεί σημαντικές ανακαλύψεις.
Ωστόσο, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι στις αρχές Αυγούστου η Exxon υπέγραψε συμφωνία με τη Λιβύη για έρευνες σε τέσσερα υπεράκτια οικόπεδα στα ανοικτά της βορειοδυτικής Λιβύης και στη λεκάνη της Σύρτης.
Εύλογα, λοιπόν, προκύπτει το ερώτημα: εκεί δεν υπήρχε «προτεραιότητα» για την Αίγυπτο και την Κύπρο;