Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ο αστεροειδής των $10.000.000.000.000.000.000 που θέλει η NASA, ανακαλύφθηκε πριν 172 χρόνια

Υπάρχει ένας αστεροειδής ποιο πλούσιος από όλους τους μεγιστάνες του πλανήτη και τριγυρνάει στο ηλιακό μας σύστημα εδώ και αιώνες. Με το όνομα 16 Psyche, o αστεροειδής είναι γεμάτος πολύτιμα μέταλλα και η αξία του υπολογίζεται στα 10.000.000.000.000.000.000 δολάρια και ανακαλύφθηκε πρώτη φορά πριν από 172 χρόνια.

Τώρα, η NASA θέλει να φτάσει μέχρι τον αστεροειδή, που φέρει το όνομα 16 Psyche, που το 30% με 60% του όγκου του είναι από πολύτιμα μέταλλα. Αυτά τα μέταλλα περιλαμβάνουν χρυσό, πλατίνα, νικέλιο και σίδηρο.

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο, η Nasa είπε: «Ομάδες μηχανικών και τεχνικών εργάζονται σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο για να διασφαλίσουν ότι το σκάφος είναι έτοιμο να ταξιδέψει 2,5 δισεκατομμύρια μίλια (4 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα) σε έναν πλούσιο σε μέταλλα αστεροειδή που μπορεί να μας πει περισσότερα για τους πλανητικούς πυρήνες και τον τρόπο με τον οποίο οι πλανήτες παίρνουν μορφή.»

Το ταξίδι του σκάφους έχει ήδη ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2023, από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.

Το σκάφος θα περάσει από τον Άρη, τον Μάιο του 2026 και θα χρησιμοποιήσει την βαρύτητα του πλανήτη, ώστε να δημιουργήσει κάτι σαν σφεντόνα, που θα το δώσει περισσότερη ταχύτητα. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, τον Ιούλιο του 2929, η βαρύτητα του αστεροειδούς 16 Psyche, θα τραβήξει το σκάφος.

Στην συνέχεια το σκάφος θα εκτελέσει την πρωταρχική του αποστολή, συλλέγοντας επιστημονικά δεδομένα, όσο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή, τον Αύγουστο του 2029 μέχρι τον Νοέμβριο του 2031.

16 Psyche
Μια εικονογράφηση του 16 Psyche. (Εργαστήριο Jet Propulsion Laboratory California Institute of Technology)

Όμως, ο 16 Psyche δεν ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Πρώτη φορά τον είδε ο Ιταλός αστρονόμος Annibale de Gasparis, to 1852!

Για την ιστορία, το όνομα 16 Psyche, αναφέρεται στο ότι ήταν ο 16ος αστεροειδής που ανακαλύφθηκε και το όνομα του είναι η θεά της ψυχής στην αρχαία ελληνική μυθολογία ( ή θρησκεία) που συχνά απεικονίζεται σαν μια γυναικεία φιγούρα με φτερά πεταλούδας.

Η NASA απαρίθμησε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τον αστεροειδή. Ένα από αυτά είναι πως περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο, στο εξωτερικό μέρος της κύριας ζώνης αστεροειδών, μεταξύ του Άρη και του Δία. Είναι τρεις φορές πιο μακριά από τον Ήλιο, από την Γη.

Η NASA έχει επενδύσει 1.2 δισεκατομμύρια δολάρια για την εκτόξευση και την λειτουργία της αποστολής 16 Psyche. Αυτό περιλαμβάνει και το σύστημα Deep Space Optical Communications (DSOC), που με την χρήση laser μπορεί να επικοινωνήσει με τη Γη, από το βαθύ διάστημα, σε πολύ πιο σύντομο χρόνο και με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες, σε σχέση με σήμερα. Μόνο το DSOC κόστισε 206 εκατομμύρια δολάρια. Οι υπηρεσίες εκτόξευσης του σκάφους κόστισαν 131 εκατομμύρια δολάρια.

Όμως, η παρατήρηση του 16 Psyche, έχει πολλά να μας πει για τον σχηματισμό των ουράνιων σωμάτων. Μένει να δούμε αν η αποστολή θα στεφθεί με επιτυχία.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.