Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Το ταξίδι του ανθρώπου στον Άρη βρίσκεται σε κίνδυνο, γιατί μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο

Τόσο η NASA όσο και η SpaceX έχουν φιλόδοξα σχέδια για την αποστολή ανθρώπων στον Άρη στο εγγύς μέλλον. Ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX, Elon Musk, έχει εκφράσει έντονα την επιθυμία του να αποικίσει τον Κόκκινο Πλανήτη, ενώ η NASA έχει ορίσει μια πιθανή επανδρωμένη αποστολή στον Άρη στη δεκαετία του 2030. Ωστόσο, οι νέες ανησυχίες σχετικά με τις βλάβες στους νεφρούς των αστροναυτών μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό εμπόδιο στην επίτευξη αυτών των στόχων.

Το ταξίδι στον Άρη δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς θα χρειαστούν μήνες – ενδεχομένως και χρόνια – για να διανυθούν τα περίπου 225 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Η τρέχουσα διαστημική τεχνολογία εκτιμά ότι οι αστροναύτες θα χρειαστούν έως και έξι μήνες για να φτάσουν στον Άρη. Ενώ οι πυρηνοκίνητοι πύραυλοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να συντομεύσουν αυτό το ταξίδι, υπάρχουν ακόμη πολλές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι οι σκληρές συνθήκες του διαστημικού ταξιδιού μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη των νεφρών των αστροναυτών. Δείγματα από πάνω από 40 διαστημικές αποστολές στις οποίες συμμετείχαν άνθρωποι και ποντίκια έδειξαν ότι ορισμένα τμήματα των νεφρών συρρικνώνονται μετά από λιγότερο από ένα μήνα στο διάστημα. Η είδηση αυτή είναι ανησυχητική, ιδίως αν ληφθεί υπόψη προηγούμενη έρευνα που διαπίστωσε γνωστική έκπτωση σε αστροναύτες μετά από μόλις τρεις ημέρες στο διάστημα.

Η προστασία των νεφρών των αστροναυτών κατά τη διάρκεια αποστολών στο βαθύ διάστημα είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και την ευημερία τους. Οι νεφροί αργούν να εμφανίσουν βλάβες από την ακτινοβολία, γεγονός που καθιστά δύσκολη την έγκαιρη ανίχνευση. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι μπορούν να αναπτυχθούν τεχνολογικά ή φαρμακευτικά μέτρα για τον μετριασμό αυτού του κινδύνου και να καταστήσουν εφικτές τις επανδρωμένες αποστολές στον Άρη, και πέρα από αυτόν.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υπογραμμίζει τη σημασία της εξεύρεσης λύσεων για την προστασία των νεφρών των αστροναυτών από την έκθεση στην κοσμική ακτινοβολία κατά τη διάρκεια διαστημικών ταξιδιών μακράς διάρκειας. Η καταστροφή ή ακόμα και η υπολειτουργία αυτών μπορεί να αποβεί μοιραία.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.