Μια επιστήμονας από το MIT, ανακάλυψε πως στο μέλλον θα αλλάξει ο τρόπος ζωής στη Γη, καθώς η διάρκεια της ημέρας θα γίνει αρκετά μεγαλύτερη. Όμως δε χρειάζεται να φρικάρουμε, καθώς αυτό θα συμβεί μέσα στα επόμενα 250 εκατομμύρια χρόνια.
Η αλλαγή στην ώρα, οφείλεται φυσικά στην αλλαγή της ταχύτητας περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον εαυτό του. Ένας από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την περιστροφή της Γης, είναι φυσικά η κλιματική αλλαγή αι το λιώσιμο των πάγων στους πόλους.
Η Sarah Millholland, Επίκουρη Καθηγήτρια Φυσικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, δήλωσε στο Live Science: «Η Γη έχει βιώσει μέρες που ήταν και μικρότερες και μεγαλύτερες από ό,τι είναι τώρα σε διαφορετικά σημεία της ιστορίας.
«Το πιο σημαντικό, επηρεάστηκε από τις παλιρροϊκές αλληλεπιδράσεις με τη Σελήνη. Πριν από περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια, η διάρκεια της ημέρας ήταν μόνο περίπου 19 ώρες».
«Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε επίσης να παίξει ρόλο λόγω της ανακατανομής της μάζας της Γης λόγω της τήξης των παγετώνων, των αλλαγών της στάθμης της θάλασσας και της τεκτονικής δραστηριότητας», πρόσθεσε ο Millholland.
«Καθώς λιώνουν οι πολικοί πάγοι, η περιστροφή επιβραδύνεται».
Στην παρούσα φάση η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται με 1.7 χιλιοστά του δευτερολέπτου κάθε 100 χρόνια.
Ο Konstantin Batygin, του Caltech, εξήγησε: «Η αλλαγή στον ρυθμό περιστροφής της Γης συμβαίνει αρκετά σταδιακά ώστε οι εξελικτικές διαδικασίες να μπορούν να προσαρμοστούν στις αλλαγές με την πάροδο του χρόνου. Η σχετική αλλαγή στην τροχιακή ταχύτητα δεν θα ήταν αισθητή στην καθημερινή ζωή».
Ο Batygin πιστεύει ότι ο κύριος λόγος για την επιβράδυνση της περιστροφής της Γης είναι λόγω της σχέσης της με τη Σελήνη – αλλά αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο.
Μια μελέτη του 2018, με συν-συγγραφέα του καθηγητή Stephen Myers του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison, διαπίστωσε ότι οι ημέρες (οι οποίες, για όσους από εσάς δεν θυμάστε μαθήματα επιστήμης στο σχολείο, υπολογίζονται από το χρόνο που χρειάζεται Η Γη να περιστρέφεται μία φορά στον άξονά της) είχαν στην πραγματικότητα μόνο 18 ώρες πριν από 1,4 δισεκατομμύρια χρόνια, σε αντίθεση με 24 ώρες τώρα.
Τότε, η Σελήνη ήταν αρκετά πιο κοντά στη Γη και η επίδραση της βαρύτητας ήταν ισχυρότερη, με αποτέλεσμα να προκαλείται μια πιο γρήγορη περιστροφή της Γης, με αποτέλεσμα η μέρα να έχει μόλις 18 ώρες.
«Καθώς η Σελήνη απομακρύνεται, η Γη μοιάζει με έναν περιστρεφόμενο καλλιτεχνικό πατινέρ που επιβραδύνει καθώς απλώνει τα χέρια του», είπε ο Myers .
Με τόσο μικρή επιβράδυνση, είναι απίθανο να νιώσουμε την αργή αλλαγή στην ώρα και το μεγάλωμα της ημέρας. Όμως η Γη όντως επιβραδύνεται. Δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει το ανθρώπινο είδος 250 εκατομμύρια χρόνια μετά και αν η Γη θα είναι κατοικήσιμη, όμως είναι δεδομένο πως οι ημέρες θα είναι μεγαλύτερες!
Πηγή: Techmaniacs