Ο Άρης περιστρέφεται ταχύτερα και σταδιακά μειώνει τη διάρκεια της κάθε του ημέρας, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, χωρίς όμως ακόμα να γνωρίζουν την αιτία.
Ο κόκκινος πλανήτης επιταχύνεται με ταχύτητα περίπου τεσσάρων χιλιοστών του δευτερολέπτου ανά έτος, με αποτέλεσμα οι ημέρες να κλείνουν ένα κλάσμα του χιλιοστού του δευτερολέπτου νωρίτερα.
Όπως υποδηλώνουν αυτές οι μετρήσεις, οι αλλαγές είναι λεπτές – αλλά οι επιστήμονες που τις παρατήρησαν δεν είναι σίγουροι για την αιτία.
Πιθανές αιτίες θα μπορούσαν να είναι η συσσώρευση πάγου στα πολικά καλύμματα του πλανήτη ή η μεταπαγετώδης ανάκαμψη, η οποία είναι όταν οι μάζες γης αναδύονται αφού θαφτούν από πάγο.
Η NASA λέει ότι τέτοιες μετατοπίσεις στη μάζα ενός πλανήτη μπορούν να τον κάνουν να επιταχύνει – λίγο σαν έναν πατινέρ που γυρίζει με τα χέρια του τεντωμένα και μετά τραβάει τα χέρια του προς τα μέσα.
Οι επιστήμονες εντόπισαν τη μετατόπιση της ταχύτητας περιστροφής χρησιμοποιώντας δεδομένα από το σκάφος προσεδάφισης InSight της NASA στον Άρη, το οποίο λειτούργησε στην επιφάνεια του πλανήτη για τέσσερα χρόνια μέχρι που έμεινε από ενέργεια τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ο Σεμπαστιάν Λα Μεστρ, επικεφαλής συγγραφέας μιας εργασίας που τεκμηριώνει τα ευρήματα στο περιοδικό Nature, δήλωσε ότι οι μεταβολές ήταν «μόλις μερικές δεκάδες εκατοστά κατά τη διάρκεια ενός αρειανού έτους».
«Χρειάζεται πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και πολλά δεδομένα για να συσσωρευτούν προτού μπορέσουμε καν να δούμε αυτές τις μεταβολές», πρόσθεσε.
Hellas-now