Γιατί δεν πρέπει να τρώτε σε ξύλινο πιάτο;
Το σερβίρισμα σε ξύλινες επιφάνειες κοπής αποτελεί την τελευταία τάση στα εστιατόρια και ποιος μπορεί να παραπονεθεί, αφού δείχνουν εξαιρετικές στο Instagram;
Ο γιατρός σου, να ποιος μπορεί να παραπονεθεί, αφού αυτή η μόδα ίσως εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία μας.
Πιο συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Μπέρμιγχαμ της Μεγάλης Βρετανίας συμβουλεύει τους πολίτες να είναι άκρως προσεκτικοί όταν γευματίζουν έξω, καθώς «τα ξύλινα πιάτα μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση σε όποιον τρώει από αυτά».
Αφορμή ήταν ένα εστιατόριο, το οποίο έλαβε πρόστιμο 67.701$, επειδή σέρβιρε φαγητό σε ανθυγιεινές ξύλινες επιφάνειες, θέτοντας την υγεία των πελατών σε κίνδυνο, σύμφωνα με τον Independent.
Πριν πανικοβληθείς όμως και απαρνηθείς το αγαπημένο σου εστιατόριο, να σου πούμε πως σύμφωνα με τον Οργανισμό Τυποποίησης Τροφίμων, δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι ξύλινες επιφάνειες κοπής είναι λιγότερο υγιεινές από τις πλαστικές, με την προϋπόθεση βέβαια ότι καθαρίζονται σωστά μετά τη χρήση.
Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, πολλά βακτήρια, όπως η σαλμονέλα, δεν επιζούν στις ξύλινες επιφάνειες, ενώ στις πλαστικές όχι μόνο επιζούν, αλλά και πολλαπλασιάζονται.
Ο εμπειρογνώμων, Dean Ο. Cliver, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, υποστηρίζει επίσης ότι στις ξύλινες επιφάνειες, τα βακτήρια βυθίζονται κάτω από την επιφάνεια κοπής, όπου δεν πολλαπλασιάζονται και τελικά πεθαίνουν, ενώ στις πλαστικές ζουν στις χαρακιές και όσο και αν καθαριστούν δεν σκοτώνονται.