Η μέχρι σήμερα διαστημική δραστηριότητα της ανθρωπότητας έχει δημιουργήσει μια μεγάλη χωματερή έξω ακριβώς από την γήινη ατμόσφαιρα. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ISS) εκτιμά ότι υπάρχουν περί τα 130 εκατ. διαστημικά σκουπίδια με διάμετρο μέχρι ένα εκατοστό και περίπου 34 χιλιάδες με διάμετρο ως και δέκα εκατοστά τα οποία είναι και τα πιο επικίνδυνα. Ο όγκος αυτών των αντικειμένων αυξάνεται συνεχώς όσο αυξάνεται ο αριθμός των κάθε είδους διαστημικών αποστολών αλλά και από τις συγκρούσεις των διαστημικών σκουπιδιών είτε μεταξύ τους είτε με άλλα εν λειτουργία διαστημικά συστήματα και εγκαταστάσεις όπως οι διαστημικοί σταθμοί.
Το 2021 αποφασίστηκε να αντικατασταθεί μια μεγάλη μονάδα μπαταριών νικελίου-υδρογόνου του ISS με μια μονάδα μπαταριών ιόντων λιθίου. Η μονάδα νικελίου-υδρογόνου που έχει διαστάσεις 4 x 2 x 1.5 μέτρα και ζυγίζει περίπου 2.6 τόνους αποκολλήθηκε με ένα ρομποτικό βραχίονα από τον σταθμό και αφέθηκε ελεύθερη στο διαστημικό κενό μετατρεπόμενη και αυτή σε ένα ακόμη διαστημικό σκουπίδι.
Η μονάδα αυτή αναμένεται στις 8 Μαρτίου να εισέλθει στη γήινη ατμόσφαιρα και το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR), η κρατική διαστημική υπηρεσία της Γερμανίας παρακολουθεί την πορεία της. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκαναν οι ειδικοί του DLR είναι πιθανό η μονάδα είτε ολόκληρη είτε κάποιο μέρος της να καταφέρει επιβιώσει από την τριβή της γήινης ατμόσφαιρας και άρα να καταστεί επικίνδυνη σε περίπτωση που δεν καταλήξει σε κάποιον από τους ωκεανούς όπως συμβαίνει συνήθως με τα διαστημικά σκουπίδια αλλά στη στεριά.
Το DLR πραγματοποιεί υπολογισμούς της πορείας της μονάδας οι οποίοι δείχνουν ότι κατά πάσα πιθανότητα θα πέσει σε κάποιο σημείο στεριάς ή θάλασσας στη περιοχή της Βορείου Αμερικής όμως οι υπολογισμοί δείχνουν μικρές στα όρια του απίθανου πιθανότητες να πέσει εντός της Γερμανίας γεγονός που έχει δημιουργήσει ένα μίνι συναγερμό στη γερμανική διαστημική υπηρεσία που παρακολουθεί στενά πλέον την κάθοδο των μπαταριών.
Πηγή: Naftemporiki.gr