Ισχυρές αναμένεται να είναι οι αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά από την συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών στα καύσιμα, απόρροια της κούρσας του τελευταίου μήνα για την διεθνή τιμή του πετρελαίου.
Ήδη η τιμή της βενζίνης σε πολλά πρατήρια της Περιφέρειας φλερτάρει με τα 2 ευρώ, κάτι που έχει «καταφέρει» στα νησιά, με συνέπεια να μην υπάρχει σχεδόν κανένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός όπου η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να είναι κάτω από το συγκεκριμένο όριο.
Αναλυτές της αγοράς βλέποντας την κίνηση που υπάρχει στο Brent εκτιμούν ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί σε βραχυπρόθεσμο τουλάχιστον ορίζοντα και αυτό θα έχει ως συνέπεια νέες ανατιμήσεις σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης.
Μάλιστα κάποιοι πιο απαισιόδοξοι εκτιμούν ότι ίσως η διεθνής τιμή του πετρελαίου να ξεπεράσει σύντομα και τα 100 δολάρια το βαρέλι, κάτι που επιθυμούν σφόδρα οι πετρελαιοπαραγωγοί.
Το ράλι στα καύσιμα επηρεάζει τον πληθωρισμό
Πανελλαδικά, η μέση τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται στα 1,96 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης στα 1,706 το λίτρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στον τελευταίο μήνα η άνοδος για το πετρελαίου τύπου Brent είναι της τάξεως των 10 δολαρίων το βαρέλι και η τάση παραμένει ανοδική, έστω και αν σήμερα παρατηρήθηκε μία μικρή αποκλιμάκωση της τάξεως του 1%.
Η εξέλιξη στα καύσιμα εκτιμάται θα επηρεάσει αρνητικά και τον πληθωρισμό. Έτσι λοιπόν σήμερα που ανακοινώνεται ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή από την ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα έχουμε αναστροφή τάσης με επιστροφή σε ανοδική τάση.
Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι μετά από εννέα μήνες που ο πληθωρισμός παρουσίαζε σημάδια υποχώρησης, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, τον Ιούλιο ενισχύθηκε στο 3,4% από 2,8% τον Ιούνιο.
Η πηγή του προβλήματος
Η πηγή του προβλήματος εστιάζεται στις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στα τρόφιμα, όπου οι αυξήσεις των τιμών στην Ελλάδα άγγιξαν το 10,9% από 10,7% τον προηγούμενο μήνα.
Πάντως, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η ακρίβεια οφείλεται στις ανατιμήσεις σε φρούτα και λαχανικά λόγω της ελλιπούς παραγωγής, στα γαλακτοκομικά, αλλά και στο ελαιόλαδο, καθώς και στην αυξημένη ζήτηση λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών που κάνει διακοπές στη χώρα μας.
Εκτός όμως από τα τρόφιμα, ανοδικά και οι τιμές των καυσίμων λόγω αύξησης των διεθνών τιμών πετρελαίου για 6η εβδομάδα με την αύξηση να αγγίζει το 15%.
Τι έδειξαν τα στοιχεία της Eurostat
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η Eurostat, ο πληθωρισμός (σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή που μετράει η Eurostat για λόγους σύγκρισης μεταξύ των κρατών-μελών) διαμορφώθηκε στην Ελλάδα σε 3,4% τον Ιούλιο από 2,8% τον Ιούνιο, διακόπτοντας το καθοδικό σερί εννέα μηνών.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην Ευρωζώνη, όπου ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή εξακολούθησε να αποκλιμακώνεται και εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε τον Ιούλιο σε 5,3% από 5,5% τον Ιούνιο.
Να σημειωθεί ότι μαζί με την Ελλάδα αύξηση του πληθωρισμού τον Ιούλιο παρατηρείται σε τρία ακόμη κράτη-μέλη της Ευρωζώνης: στην Ισπανία (2,1% από 1,6%), στο Λουξεμβούργο (2% από 1%) και στη Φινλανδία (4,2% από 4,1%). Σε επίπεδο Ευρωζώνης ο πληθωρισμός των τροφίμων διαμορφώθηκε τον Ιούλιο σε 10,8% από 11,6% τον Ιούνιο, ενώ αύξηση καταγράφηκε στις τιμές των υπηρεσιών (5,6% τον Ιούλιο από 5,4% τον Ιούνιο).
Οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν με χαμηλότερο ρυθμό (5% τον Ιούλιο από 5,5% τον Ιούνιο), ενώ στην ενέργεια σημειώθηκε μείωση των τιμών κατά 6,1% τον Ιούλιο έναντι μείωσης 5,6% τον Ιούνιο.