Εκτινάχθηκαν κατά 31% σε αξία οι εισαγωγές κρέατος στην Ελλάδα το 2022, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα (προσωρινά) στοιχεία της Eurostat, όπως τα επεξεργάστηκε το κλαδικό περιοδικό ΜeatNews. Η έρευνα αποτυπώνει ανάγλυφα την παρακμή της ελληνικής κτηνοτροφικής παραγωγής, με το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο του κρέατος να προσεγγίζει το 1,3 δισ. ευρώ. Συνολικά οι εισαγωγές κρέατος και προϊόντων με βάση το κρέας ξεπέρασαν σε αξία το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ αυξήθηκαν σε ποσότητα κατά 2,7%, φτάνοντας σχεδόν τους 424 χιλιάδες τόνους.
Τα πρωτεία στις εισαγωγές, σε ποσότητα, έχει το χοιρινό κρέας, ακολουθούν το βόειο και το κοτόπουλο, υπολογίζοντας ότι για κάθε πεντέμισι κιλά εισαγόμενου κρέατος εξάγουμε μόλις ένα κιλό. Η μόνη κατηγορία στην οποία υπάρχει επάρκεια και οι εξαγωγές υπερβαίνουν τις εισαγωγές είναι το αιγοπρόβειο κρέας, το οποίο είναι επίσης το μοναδικό είδος με θετικό εμπορικό ισοζύγιο. Η αναλογία αντιστρέφεται όσον αφορά την αξία των εισαγωγών, καθώς δαπανήσαμε περίπου 0,63 δισ. ευρώ για εισαγωγές μοσχαρίσιου κρέατος και ακολουθεί από κοντά το χοιρινό. Οι μέσες τιμές στα εισαγόμενα ζωικά προϊόντα αυξήθηκαν ανά περίπτωση από 26% έως 37% ανά κιλό, με τις υψηλότερες αυξήσεις να καταγράφονται στο κρέας των πουλερικών.
Στην κορυφή των εξαγωγέων βόειου κρέατος στην Ελλάδα βρίσκεται η Γαλλία και ακολουθεί με ανοδικές τάσεις η Ισπανία, στο χοιρινό τα σκήπτρα κατέχει η Ολλανδία, από την οποία εισάγουμε επίσης κοτόπουλο, ενώ πουλερικά εισάγουμε και από τη Βουλγαρία.
Η δυσανάλογα μεγάλη αύξηση στην αξία των εισαγωγών, ειδικά σε χοιρινό και πουλερικά, σε σχέση με την αύξηση στην ποσότητα προκαλεί προβληματισμό, καθώς κατά τα άλλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση χάνει παγκοσμίως σε ανταγωνιστικότητα. «Οι βασικές ευρωπαϊκές εξαγωγικές δυνάμεις τα βρίσκουν δύσκολα στις διεθνείς αγορές, αλλά το προϊόν τους δε ρίχνει καθόλου την τιμή όταν στρέφονται στην Ελλάδα τής όλο και πιο ελλείπουσας κτηνοτροφικής παραγωγικής συγκρότησης», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έρευνα.
Σύμφωνα με εμπειρικές εκτιμήσεις, το 85% του βόειου κρέατος που καταναλώνουμε είναι εισαγόμενο, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στο χοιρινό ξεπερνούν το 60%.