Στη Γερμανία και τη Γαλλία καταγράφεται ολοένα και σε μεγαλύτερο βαθμό οργή για την παράδοση των πολιτικών ελίτ στην ηγεμονία των ΗΠΑ καθώς η ώθηση που επιχειρείται από την κυβέρνηση Biden για αποδέσμευση (decoupling) από την Κίνα είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε οικονομικό όλεθρο τη Γηραία ¨Ηπειρο και μάλιστα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα
Στο πλαίσιο αυτό εντός της ΕΕ και εντός του ΝΑΤΟ καταγράφεται σημαντική διχογνωμία με τη δυναμική να οδηγηθούν τα πράγματα σε μείζονα ρήξη, καθώς η παραδοσιακή ελίτ και οι επιχειρηματικοί κύκλοι της Γαλλίας και της Γερμανίας αισθάνονται προδομένοι από την Ουάσιγκτον, υπογράμμισε ο Pepe Escobar, γεωπολιτικός αναλυτής και βετεράνος δημοσιογράφος, στο podcast New Rules του Radio Sputnik.
«Βασικά, αυτό που θα επιθυμούσαν οι Αμερικανοί είναι να οδηγήσουν την Ανατολική Ευρώπη στο τιμόνι του ΝΑΤΟ και ακόμη και της ΕΕ, κάτι που είναι ακόμη πιο τραβηγμένο», σημείωσε ο Escobar.
«Και η νέα υπερδύναμη θα ήταν η Πολωνία.
Αυτό πιστεύουν και στην πραγματικότητα αυτό επιδιώκουν.
Πρέπει να είμαστε ανεξάρτητοι.
Πρέπει να έχουμε τη δική μας “δύναμη του πυρός”, όπως λένε, τη δική μας δύναμη κρούσης.
Και εμείς πρέπει να αποχωρήσουμε από το ΝΑΤΟ», συνέχισε ο γεωπολιτικός αναλυτής αναδεικνύοντας τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα εντός των σημαντικότερων οικονομικών παραγόντων της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ.
Οι κίνδυνοι
Καθώς η κυβέρνηση Biden προωθεί την ταυτόχρονη αντιμετώπιση της Ρωσίας και της Κίνας, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν όχι μόνο φθηνά ενεργειακά αγαθά, αλλά και έναν κορυφαίο εμπορικό εταίρο.
Μετά τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο Xi Jinping, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε στο Politico στις 9 Απριλίου ότι η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ και να αποφύγει να παρασυρθεί σε αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για την Ταϊβάν.
Προειδοποίησε ότι η Ευρώπη μπορεί να «εμπλακεί σε κρίσεις που δεν είναι δικές μας, κάτι που την εμποδίζει να οικοδομήσει τη στρατηγική της αυτονομία».
«Όταν ο Macron είπε ότι πρέπει να είμαστε τρίτη ανεξάρτητη υπερδύναμη, δεν εννοούσε την Ευρώπη, εννοούσε τη Γαλλία, στην πραγματικότητα», σημείωσε ο Escobar.
«Και όπως γνωρίζετε, οι Γάλλοι, εξακολουθούν να έχουν αυτή την ιδέα για τον εαυτό τους ως μια παραδοσιακή δυτική ηγεμονεύουσα δύναμη (…)
Οπότε είναι ένα πολύ περίπλοκο περιβάλλον όπου οι διαθέσεις δεν έχουν ακόμη παγιωθεί.
Και το ζήτημα της εθνική κυριαρχίας είναι ουσιαστικό.
Στη Γαλλία, εξακολουθούν να έχουν μια ιδέα της κυριαρχίας στο μυαλό τους που προέρχεται από τον Διαφωτισμό, την επαναστατική Nation»
O πολωνικός παράγοντας
Στις 11 Απριλίου, ο Macron εκφώνησε την κεντρική του ομιλία στη Χάγη της Ολλανδίας, τονίζοντας την ανάγκη της Ευρώπης να προωθήσει τη δική της οικονομία και δόγμα ασφάλειας εν μέσω της συνεχιζόμενης γεωπολιτικη΄ς κρίσης κρίσης.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, καθώς ο Μacron περιέγραφε το όραμά του για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Mateusz Morawiecki, πέταξε στην Ουάσιγκτον για να ενισχύσει τους οικονομικούς και αμυντικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ – αυτή που «εγγυάται την ασφάλειά μας στην Ευρώπη», σύμφωνα με τη Βαρσοβία.
Μιλώντας στο Mansion House στο Σίτι του Λονδίνου έξι ημέρες αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών επέμεινε ότι κανένα σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί χωρίς το Πεκίνο, υποστηρίζοντας ότι «μια σταθερή, ευημερούσα και ειρηνική Κίνα είναι θετική εξέλιξη για τη Βρετανία και καλή για τον κόσμο».
Νεοαποικιακή λογική
Αντίθετα, οι αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης παραμένουν σε μεγάλο βαθμό σιωπηλοί, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι τα κράτος «βρίσκεται ακόμη σε μια περίοδο νεοαποικιοκρατίας», σύμφωνα με τον Escobar.
«Και αυτό απέδειξε όλο το περιστατικό του Nord Stream», επισήμανε ο βετεράνος δημοσιογράφος.
«Αλλά οι Γερμανοί επιχειρηματίες το συζητούν ήδη.
Κατά της κυβέρνησης
Και υπάρχει ένα κρυφό ρεύμα πολύ, θα έλεγα, πολύ βαθύ, στην πραγματικότητα, γιατί υπάρχει μια διαρροή εδώ κι εκεί. Γερμανοί επιχειρηματίες και μέλη της παλιάς γερμανικής ελίτ, βασικά συζητούν μεταξύ τους. οι ίδιοι λένε, «πρέπει να απαλλαγούμε από αυτήν την τρικομματική κυβέρνηση, η οποία είναι τελείως τρελή με αυτούς τους Πράσινους.
Και πρέπει να έχουμε ένα είδος συμφωνίας τύπου Bismarck με τη Ρωσία ξανά, και τότε θα είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε το ρόλος μας ως οικονομική δύναμη στην Ευρώπη και μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο».
Συναλλαγές, ειδικά με τη Ρωσία, την Κίνα και την υπόλοιπη Ασία.
Και απαλλάξτε σε τεράστιο βαθμό από την αμερικανική κυριαρχία.
Αλλά αυτό προς το παρόν είναι ένα υπόγειο ρεύμα το οποίο αναμένεται να ξεδιπλωθεί
Αλλά αυτό το ακούτε συνέχεια από πολύ καλά ενημερωμένους Γερμανούς επιχειρηματίες.
Έτσι, η Γαλλία και η Γερμανία σκέφτονται ήδη, το γεωπολιτικό περιβάλλον μετά την ΕΕ/ΝΑΤΟ».
Η Γερμανία φαίνεται να είναι ο μεγαλύτερος χαμένος από τους χειρισμούς των ΗΠΑ στο Ουκρανικό
Ηγήθηκε της αντιπαράθεσης κατά της Ρωσίας και της Κίνας, καθώς της έχει υφαρπαγεί τόσο η το «τιμόνι» της ΕΕ όσο και η θέση της ευρωπαϊκής δύναμης.
Μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας η Ουάσιγκτον εκβίασε το Βερολίνο για να συμμετάσχει στο σαρωτικό ενεργειακό εμπάργκο της Δύσης κατά της Ρωσίας.
Η ενεργειακή μέγγενη στη βιομηχανική παραγωγή
Η Γερμανία για την βιομηχανική παραγωγή αλλά και για την οικιακή κατανάλωση από τη δεκαετία του 1970 έχει επωφελήθεί απο τα φθηνά ρωσικά ενεργειακά προϊόντα .
Ο γερμανικός «γίγαντας» τον τομέα της χημικής βιομηχανία BASF κάποτε αποκάλεσε το ρωσικό αέριο «τη βάση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας μας».
Μετά την καταστροφή των αγωγών Nord Stream – η οποία, σύμφωνα με τον βραβευμένο με Pulitzer δημοσιογράφο Seymour Hersh, έγινε από Αμερικανούς και Νορβηγούς επιχειρηματίες – γερμανικές μεσαίες επιχειρήσεις και βιομηχανικοί κολοσσοί αναγκάστηκαν να μετεγκατασταθούν καθώς οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύθηκαν.
«Το πρόβλημα είναι τι θέλουν οι γερμανικές επιχειρήσεις.
Θέλουν ακριβώς το ίδιο πράγμα που θέλουν οι Κινέζοι.
Θέλουν να κάνουν συναλλαγές σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε ο Escobar.
«Ήταν ήδη πρώτης τάξεως εμπορική δύναμη, στο δρόμο για να γίνουν υπερδύναμη πριν από το Ουκρανικό, πριν από τις κυρώσεις και πριν από την καταστροφή των αγωγών Nord Streams.
Και τώρα επιστρέφουν 100 χρόνια πριν, για να το θέσω. στη γλώσσα του Xi Jinping.
Και οι μόνοι που το βλέπουν πραγματικά είναι Γερμανοί επιχειρηματίες, προφανώς όχι οι πολιτικοί».
«Οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα στη Γερμανία, απλά δεν το καταλαβαίνει.
Είναι όλοι τυφλοί ιδεολόγοι και όλοι υποτάσσονται στα κελεύσματα της Ουάσιγκτον.
Όταν ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf sholtz πήγε στο Πεκίνο, τον συνόδευσε μια διευρυμένη γερμανική επιχειρηματική αντιπροσωπεία με αποτέλεσμα, να υπαγορεύσουν την ατζέντα.
«Κοίτα, μπορείτε να πείτε ό,τι θέλετε, αλλά ήρθαμε εδώ για να κάνουμε δουλειές με τους Κινέζους.
Αυτό χρειαζόμαστε».
Ξέρετε, το πρόβλημα είναι ότι το σαμποτάζ στον αγωγό φυατικού αερίου Nord Stream, το αντιμετώπισαν ως ένα τετελεσμένο γεγονός.
Μπορείτε λοιπόν να φανταστείτε ότι ήσασταν Γερμανός επιχειρηματίας, θα λέγατε «η κυβέρνησή μου με πρόδωσε, πρόδωσε τη χώρα μου;».
Αυτό είναι προδοσία.
Πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση», συνέχισε ο βετεράνος δημοσιογράφος.
Εν τω μεταξύ, το Βερολίνο επιδεικνύει σιωπηλή και αδύναμη αντίσταση: ο Scholz προωθεί μια επενδυτική συμφωνία με την Κίνα που αφορά τον τερματικό σταθμό του λιμανιού του Αμβούργου Tollerort, παρά τη δυσαρέσκεια που εκφράζεται και τις αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον, των Γερμανών Πράσινων και το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP).
Η καγκελάριος φέρεται να θέλει να ολοκληρώσει τη συμφωνία πριν από μια προγραμματισμένη γερμανο-κινεζική σύνοδο κορυφής στις 20 Ιουνίου στο Βερολίνο.
Οι κινήσεις του ερμηνεύονται ως προσπάθεια προστασίας των γερμανικών επιχειρηματικών συμφερόντων, σύμφωνα με τον δυτικό Τύπο.
Προβλέψεις για την ανάπτυξη/χώρα
“World economy: the big factors to watch closely – Asia Times” />
Η εθνική κυριαρχία είναι το κλειδί για τον διεθνή διάλογο
«Ζούμε ακόμα στις επακόλουθες συνέπειες του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», σημείωσε ο Escobar.
«Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, την ηττοπάθεια από τους Γάλλους, το γεγονός ότι συντρίφθηκαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Από τη γερμανική πλευρά, υπάρχουν ψυχολογικά τραύματα που είναι πολύ δύσκολο να επουλωθούν ακόμη και μετά από δεκαετίες, ένα γιγάντιο σύμπλεγμα ενοχής.
Και το ότι αναγνωρίζουν διανοητικά ότι είναι αποικία, αλλά δεν βρίσκουν τρόπο να απελευθερωθούν».
Ωστόσο, κανείς δεν ενδιαφέρεται να συναλλάσσεται με «υποτελείς», όπως λέει ο δημοσιογράφος.
«Ήταν πολύ, πολύ ενδιαφέρον να δούμε πότε ο Macron πήγε να μιλήσει με τον Xi», υοιγραμμίζει.
«Βασικά, ο Xi έλεγε στον Macron, σε σέβομαι, δεν πρέπει να σε χρησιμοποιούν».
Η «Obkom της Ουάσιγκτον»
Μιλώντας στο Valdai Discussion Club στις 27 Οκτωβρίου 2022, ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για την εξάρτηση της Ευρώπης από την «Obkom της Ουάσιγκτον».
«Λοιπόν, πώς θα μπορούσε κανείς να μιλήσει με αυτόν ή τον άλλον εταίρο, εάν ο τελευταίος δεν παίρνει αποφάσεις και σε κάθε ευκαιρία πρέπει να τηλεφωνεί στην Obkom της Ουάσιγκτον και να ρωτά τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει;» ρώτησε δικτικά ο Putin.
«Γι’ αυτό ο Παγκόσμιος Νότος σέβεται τη Ρωσία, γιατί η Ρωσία επιβεβαιώνει την κυριαρχία της», τόνισε ο γεωπολιτικός αναλυτής. “Γιατί σέβονται την Κίνα; Το ίδιο πράγμα. Γιατί σέβονται το Ιράν;
Επειδή το Ιράν αντιστέκεται για τέσσερις δεκαετίες και δεν κατέρρευσαν όπως πίστευαν όλοι στο Beltway.
Θυμηθείτε, οι πραγματικοί άνδρες πηγαίνουν στην Τεχεράνη επί Rumsfeld και Cheney
. Όταν έχεις να κάνεις με έναν πραγματικά εθνικά κυρίαρχο, όπως είναι η περίπτωση του Ιράν, όποια κι αν είναι η γνώμη μας ή η ανάλυσή μας για το πολιτικό τους σύστημα, εκτός από αυτό, το γεγονός ότι μπόρεσαν να αντισταθούν σε μια υπερδύναμη για τέσσερις δεκαετίες, αυτό είναι τεράστιο ζήτημα».
Medvedev: Η Γερμανία διαπράττει «ενεργειακή» αυτοκτονία – Δεν υποκατέστησε τα ρωσικά καύσιμα
O αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Dmitry Medvedev δήλωσε στο κανάλι του στο Telegram το Σάββατο 6 Μαΐου 2023 ότι η Γερμανία, έχοντας βάλει τέλος στην ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσική Ομοσπονδία, δεν μπορούσε να βρει μια νέα κινητήρια δύναμη για αποτελεσματική ανάπτυξη και έχει ναρκοθετήσει μακροπρόθεσμα τη βιομηχανική της παραγωγή..
«Έχοντας βάλει τέλος στην ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία, η γερμανική κυβέρνηση δεν κατάφερε να βρει έναν μοχλό για την αποτελεσματική ανάπτυξη της χώρας», έγραψε ο Medvedev.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πάνω από το 50% των πολιτών της χώρας τάσσεται υπέρ της παραίτησης του υπουργικού συμβουλίου του νυν καγκελαρίου της Γερμανίας Olaf Scholz.
Επιπλέον, όπως αναμένει ο Medvedev, τα γερμανικά συνδικάτα θα αρχίσουν σύντομα με ενεργητικό τρόπο να διεκδικούν υψηλότερους μισθούς και οι επιχειρήσεις, με τη σειρά τους, θα «ικετεύουν» για επιδοτήσεις από το κράτος προκειμένου να επιβιώσουν.
«Οι ενεργειακοί πόροι από τη ρωσική ομοσπονδία ακόμη να αντικατασταθούν.
Τώρα δεν μπορείτε να απευυθυνθείτε στη Σιβηρία για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακα και καυσόξυλα, και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νορβηγία, η Ολλανδία, οι χώρες της Μέσης Ανατολής δεν είναι ιδιαίτερα έτοιμες να προμηθεύσουν την ενέργειά τους αερομεταφορείς με οποιουσδήποτε ευνοϊκούς όρους για τους Γερμανούς», επισήμανε ο Medvedev.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία αρνήθηκε «αλαζονικά» τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, χάρη στους οποίους η οικονομία της μπορούσε να αναπτυχθεί με επιτυχία.