Σε μία άτακτη υποχώρηση του πρωθυπουργού από την Βουλή (με την βοήθεια του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα) κατέληξε η κόντρα των δευτερολογιών του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός αποχώρησε άμεσα από την Βουλή μετά τα πιεστικά ερωτήματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να διαψεύσει ότι παρακολουθούσε τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο.
Την διαφυγή φρόντισε να καλύψει ο Κώστας Τασούλας επιμένοντας σε ένα κρίσιμο σημείο της συνεδρίασης να τηρηθεί η τυπική διαδικασία της δευτερολογίας και της τριτολογίας των πολιτικών αρχηγών ανοίγοντας τον δρόμο για την φυγή του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε το ερώτημα του αν «μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε τον κ.Χατζηδάκη και τον κ.Φλώρο» τονίζοντας ότι η απάντηση που δόθηκε είναι το ότι «δεν μπορεί να ξέρει ο πρωθυπουργός». Επέμεινε μάλιστα πολλές φορές στο ερώτημα: «Η απάντησή σας είναι «Όχι» ή «Δεν Ξέρω».
Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας κατέβηκε από βήμα προκειμένου να δώσει την ευκαιρία στον πρωθυπουργό να απαντήσει. Στο σημείο όμως εκείνο ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας παρενέβη «σώζωντας» τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι δεν θα απαντήσει στο ερώτημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μετά την αποχώρηση του Κ. Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μία σύντομη δήλωση: «Θέλω να δηλώσω την βαθύτατη ανησυχία μου» τόνισε «είναι κρίσιμες οι στιγμές. Με την εθνική ασφάλεια της χώρας δεν παίζουμε. Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να δώσει μια απάντηση ξεκάθαρη και δεν το έκανε. Η εικόνα της αποχώρησης χωρίς να δώσει απάντηση θα τον ακολουθεί για πάντα».
Νωρίτερα στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απάντησε στα δημοσιεύματα περί λιστών παρακολούθησης υπουργών λέγοντας ότι όλοι όσοι αναφέρονται ήταν στενοί συνεργάτες του άρα «μου λέτε ότι παρακολουθούσα εγώ τον εαυτό μου».
Διέψευσε πως έδωσε εντολή για παρακολουθήσεις λέγοντας: «Είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα εγώ υπουργό της κυβέρνηση ή ότι εγώ παρακολουθούσα τον κ.Φλώρο; Δεν ντρέπεσαι λίγο;». Ειδικά μάλιστα για τον Κωνσταντίνο Φλώρο σημείωσε πως «ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επιλέχθηκε από αυτή την κυβέρνηση. Είναι ένας εξαιρετικός αξιωματικός που τιμά το εθνόσημο» σημειώνοντας πως «κάποιοι στην άλλη πλευρά του Αιγαίου θα χαίρονται πάρα πολύ με αυτά τα οποία γράφονται». Επίσης έθεσε ερώτημα προς τον Αλέξη Τσίπρα: «Επί ημερών σας είχαν γίνει νόμιμες επισυνδέσεις σε πολιτικούς, δημοσιογράφους και ανώτατους δικαστές;»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την νομοθεσία που έθεσε στην εποπτεία του πρωθυπουργού την ΕΥΠ λέγοντας πως «ο πρώτος που υπήγαγε την ΕΥΠ στο γραφείο του πρωθυπουργού ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου». Τόνισε πως «είναι σωστή επιλογή. Την ίδια επιλογή η Γερμανία, η Τσεχία, η Πολωνία».
Σημείωσε επίσης πως «η ΕΥΠ πρέπει να στρέφει το βλέμμα της εκτός Ελλάδος. Η εγχώρια έννομη τάξη είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη». Παράλληλα επισήμανε ότι «δεν θεωρούμε ότι η ΕΥΠ πρέπει να μετατραπεί σε ΜΚΟ. Είμαστε μια χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους» μιλώντας για μία «ισορροπία που έχουμε πετύχει μεταξύ της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων αλλά και της δυνατότητας της ΕΥΠ να αξιοποιεί το όπλο των νόμιμων συνακροάσεων»
Στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας με την δική του δευτερολογία. «Τελευταίο καταφύγιο των ενόχων ο διχαστικός πολιτικός λόγος και η πατριδοκαπηλία. Ανέβηκε σε αυτό το βήμα για να θυμηθεί το 2008», τόνισε στην έναρξή της. Αναφερόμενος στον πρωθυπουργικό ισχυρισμό ότι από θέση αρχής δεν κάνει μηνύσεις στους δημοσιογράφους που αποκαλύπτουν την υπόθεση των παρακολουθήσεων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε πως «δεν ήταν ένας δημοσιογράφος. Εδώ και μήνες υπάρχουν διαρκώς αποκαλύψεις από τον εγχώριο και τον διεθνή τύπο» σημειώνοντας ότι «οι αποκαλύψεις ήταν από εφημερίδες που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση αλλά δεν ήταν μόνον από αυτές. Η εφημερίδα Τα Νέα και το Βήμα δεν είναι αντιπολιτευτικές».
Σημείωσε αναφορικά με τις μηνύσεις πως «δεν το κάνετε επειδή είσαστε …large» αλλά γιατί «αν το κάνατε αυτό θα νομιμοποιούσατε τον οποιοδήποτε δημοσιογράφο να βγάλει τα στοιχεία, γιατί θα ήταν κατηγορούμενος». Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε το δημοσίευμα των New York Times σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση έδωσε άδεια στην εταιρία INTELLEXA να εξάγει το λογισμικό Predator στην Μαδαγασκάρη, ενώ υποστήριζε ότι δεν γνώριζε ποιο είναι το κέντρο των παρακολουθήσεων.
Απαντώντας στα ερωτήματα του Κ.Μητσοτάκη για την λειτουργία της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι για την περίοδο αυτή «όλα είναι ανοιχτά, εγώ ζήτησα να διεξαχθεί εξεταστική επιτροπή για την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνοντας πως όλα τα στοιχεία είναι διαθέσιμα και καταγεγραμμένα στα αρχεία της ΕΥΠ, της Εισαγγελίας, την ΑΔΑΕ και τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Στο σημείο αυτό έθεσε το ερώτημα: «Μπορείτε να πείτε κι εσείς το ίδιο;».
«Πάμε μαζί στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους αύριο το πρωί» επισήμανε. Μάλιστα απεύθυνε προειδοποίηση προς τους παρόχους λέγοντας πως υπάρχουν κυρώσεις για όποιον δεν τηρήσει την νομοθεσία. «Αφήστε τα γελάκια, με την Εθνική Ασφάλεια δεν παίζουμε» είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζοντας ότι αυτά που ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός είναι «άσφαιροι αντιπερισπασμοί»
πηγη: news247.gr