Καιρός: Σκληρό Δεκέμβριο και Χριστούγεννα με παγωνιές προβλέπουν τα μοντέλα των μετεωρολόγων.
Τι δείχνουν οι πρώτες μεσοπρόθεσμες προβλέψεις των διεθνών μετεωρολογικών οργανισμών.
Νέα, μεσομακροπρόθεσμη πρόγνωση καιρού που εκπονήθηκε από κορυφαίες διεθνείς κλιματικές αρχές εκτιμά ότι υπάρχει μια «πιθανότητα μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη» η Ευρώπη να βιώσει δριμύ ψύχος πριν από τα Χριστούγεννα.
Σε δηλώσεις του στο Politico ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προβλέψεων Καιρού (ECMWF), λέει ότι η πιθανότητα για παγωνιές φέτος -και ιδίως τον Δεκέμβριο – παραμένει «πολύ ρεαλιστική».
Η πρόβλεψη που εκδόθηκε την Τετάρτη, λαμβάνοντας στοιχεία από πολυσυστημικά δεδομένα, βασίζεται σε στοιχεία του ECMWF σε συνεργασία με άλλους έξι εθνικούς μετεωρολογικούς φορείς.
«Το να προβλέπεις τον χειμερινό καιρό από τις αρχές του Φθινοπώρου έχει πολλές αβεβαιότητες καθώς βασικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις συνθήκες -ιδιαίτερα του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου- «δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί στα προγνωστικά μοντέλα», δήλωσε ο Μπουοντέμπο.
Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που προετοιμάζονται για τον πρώτο χειμώνα της ενεργειακής κρίσης θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για την πιθανότητα μιας παγωνιάς πριν από τα Χριστούγεννα που θα ασκούσε πρόσθετη πίεση στη μειωμένη παροχή φυσικού αερίου προς την ευρωπαϊκή ήπειρο.
«Βγαίνουμε από ένα ζεστό καλοκαίρι. Γνωρίζουμε ότι οι χειμώνες γίνονται πιο ήπιοι. Έτσι, ίσως έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι θα είναι ένας ήπιος χειμώνας και ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε», σημείωσε ο Μπουοντέμπο.
«Αυτό μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί ότι ισχύει, αλλά η πρόβλεψη που κάνουμε σήμερα και η κατανόησή μας για το πώς λειτουργεί το κλιματικό σύστημα, μάς οδηγεί να εισηγούμεθα ότι στην πραγματικότητα υπάρχει ακόμα μια πιθανότητα για πολύ κρύο και, αν μη τι άλλο, φέτος αυτή η πιθανότητα -πριν από τα Χριστούγεννα- είναι υψηλότερη από ό,τι σε μια κανονική χρονιά».
Η πιθανότητα για δριμύ ψύχος κρύο ίσως συνδέεται με το λεγόμενο «συμβάν αποκλεισμού», δηλαδή υψηλή πίεση που οδηγεί σε «ανώμαλους» ανατολικούς ανέμους και χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Ευρώπη.
Επί του παρόντος, οι κλιματικές συνθήκες δείχνουν ότι η πιθανότητα να συμβεί ένα τέτοιο συμβάν είναι ελαφρώς υψηλότερη από το συνηθισμένο.
Ένας άλλος βασικός παράγοντας για τον προσδιορισμό του καιρού του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου –η πολική δίνη, ένας δακτύλιος ανέμου υψηλής ταχύτητας που περιβάλλει την Αρκτική- δεν έχει ακόμη καθοριστεί, καθιστώντας αδύνατες τις βέβαιες προβλέψεις για την συγκεκριμένη περίοδο.
Ο Μπουονοτέμπο θεωρεί ότι είναι σημαντικό για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα υπάρχοντα δεδομένα για τις κλιματολογικές συνθήκες και τα πιθανά καιρικά μοτίβα .
Οχι μόνο για να σχεδιάσουν τις αντιδράσεις τους απέναντι στο δριμύ ψύχος αλλά και για να προβλέψουν πιθανές περιόδους χαμηλού ανέμου και χαμηλής βροχόπτωσης που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας .
«Έχουμε έναν τεράστιο όγκο δωρεάν και ανοιχτών δεδομένων διαθέσιμα», δηλώνει και καταλήγει: «Πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε σωστά γιατί πλέον αυτό είναι πολύ σημαντικό στρατηγικά».