Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Πλειστηριασμοί: Έτσι αλλάζουν χέρια χιλιάδες πρώτες κατοικίες

Με τις εικόνες της βίαιης έξωσης στα Ιλίσια να είναι νωπές και με ολοένα και περισσότερες υποθέσεις πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών ευάλωτων δανειοληπτών να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση ρίχνει στην επικοινωνιακή μάχη την εντολή του πρωθυπουργού να βρεθεί τρόπος στήριξης των συνεπών δανειοληπτών. Ζητεί, επί της ουσίας, να καλύψουν το κενό της κοινωνικής πολιτικής οι τράπεζες (και οι servicers), οι οποίες είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις (που ουδείς ξεχνά τις ανακεφαλαιοποιήσεις τους με τα χρήματα των φορολογουμένων), οι οποίες λειτουργούν βάσει του θεσμικού πλαισίου, είναι εισηγμένες και εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Το αν προχωρούν σε διμερείς ρυθμίσεις βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας είναι ευθύνη της πολιτείας και του επόπτη να ελεγχθεί.

Ετσι, η διαπίστωση κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη δίωρη συνάντηση με τους τραπεζίτες ότι οι τράπεζες φαίνεται να μην έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και «εμείς (η κυβέρνηση) έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε», έχει μόνο επικοινωνιακή αξία, καθώς, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, το επόμενο διάστημα δεν θα είναι «βόλτα στην παραλία».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το eauction.gr, από τις αρχές του 2022 μέχρι το τέλος Μαΐου 2023 (αν υποθέσουμε ότι εξαντλείται η 4ετία), οι πλειστηριασμοί κατοικιών ανέρχονται σε 22.099 και συνεχώς θα προστίθενται κι άλλοι. Από αυτούς, έχουν ήδη ολοκληρωθεί πάνω από τους μισούς (12.658), ενώ σε αναστολή μέχρι χθες ήταν οι 5.394.

Από τους ολοκληρωμένους πλειστηριασμούς, οι 9.264 ματαιώθηκαν, λόγω έλλειψης πλειοδοτών, ενώ κατακυρώθηκαν 3.397, δηλαδή άλλαξαν ιδιοκτήτη οι κατοικίες. Βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις, περισσότεροι του ενός πλειστηριασμοί αφορούν στην πραγματικότητα μια κατοικία, αλλά βγαίνει σε ξεχωριστό πλειστηριασμό η θέση πάρκινγκ ή η αποθήκη.

Για το σύνολο των πλειστηριασμών, τιμή α΄ προσφοράς 50.000-150.000 ευρώ έχουν 10.750 κατοικίες και από 150.001-300.000 ευρώ 2.129. Οι τιμές αυτές αφορούν την αξία του ακινήτου και όχι την οφειλή για την οποία γίνεται ο πλειστηριασμός. Σε κάθε περίπτωση, βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή και όχι στην κορύφωση του προβλήματος.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.