Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
RadioGamma Live

 

Αραγτσί προς Γεραπετρίτη: «Να συνεχιστούν οι πολιτικές διαβουλεύσεις Ελλάδας – Ιράν»

Τη σημασία της συνέχισης των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης υπογράμμισε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί στη συνάντησή του με τον Γιώργο Γεραπετρίτη στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, τις σχέσεις Ιράν – Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις τελευταίες εξελίξεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, με τη Μέση Ανατολή να βρίσκεται στο επίκεντρο των διπλωματικών επαφών στη Νέα Υόρκη.

Αραγτσί: Διεύρυνση της συνεργασίας Αθήνας – Τεχεράνης

Ο Αμπάς Αραγτσί αναφέρθηκε στους μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών και τόνισε «τη σημασία της συνέχισης των πολιτικών διαβουλεύσεων και της διεύρυνσης της οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ Τεχεράνης και Αθήνας».

Παράλληλα, έθεσε στο επίκεντρο την ανάγκη τήρησης του διεθνούς δικαίου, της εθνικής κυριαρχίας και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ακόμη ότι «η αντιμετώπιση της μονομέρειας και των επιθετικών ενεργειών αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της διεθνούς σταθερότητας και ασφάλειας».

 

Γεραπετρίτης: Έμφαση στη διπλωματία

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Γεραπετρίτης χαιρέτισε τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και υπογράμμισε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την ενίσχυση της διπλωματικής οδού.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει η ιρανική πλευρά, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην πρόθεση της Αθήνας να διαδραματίσει «εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση των περιφερειακών και διεθνών συρράξεων».

Η συνάντηση εντάσσεται σε έναν ευρύτερο κύκλο διπλωματικών επαφών στη Νέα Υόρκη, σε μια περίοδο κατά την οποία οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο