Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
RadioGamma Live

 

Το «δράμα» των πρώην βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: Από τον εξώστη του «Παλλάς» στην (κλειστή ακόμη) πόρτα της Αμαλίας

Σε τρεις μήνες κλείνει ένας χρόνος από τον Δεκέμβριο του 2025 όταν ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε  την «Ιθάκη» του στο Παλλάς, υπογράφοντας το πολιτικό τέλος του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, «εξορίζοντας» τους πρώην συντρόφους του στη γαλαρία του θεάτρου.

Η ανακοίνωση του νέου πολιτικού φορέα ΕΛΑΣ, έβαλε την «ταφόπλακα» καθώς ακολούθησαν τεκτονικές αλλαγές με σταδιακές παραιτήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας τον με μόλις δέκα βουλευτές, ενώ διασπάστηκε και η Νέα Αριστερά με το «βλέμμα» στην Αμαλίας. Ωστόσο οι προϋποθέσεις που τέθηκαν και κυρίως η άρνηση της ηγεσίας να τους καταστήσει συνομιλητές, έβαλαν «φρένο» στις εξελίξεις και οι βουλευτές από το «φλερτ» με την ΕΛΑΣ, προτίμησαν την ασφάλεια της βουλευτικής έδρας.

Η κοινοβουλευτική εικόνα στην παρούσα φάση -με τη δεύτερη σε αριθμό δύναμη να είναι οι ανεξάρτητοι εκ των οποίων περισσότεροι από 40 να προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ– δημιουργεί μια ιδιότυπη συνθήκη και αυτό γιατί η πλειονότητα των βουλευτών (πρώην ΣΥΡΙΖΑ) εδώ και αρκετούς μήνες είναι προσανατολισμένοι στην ΕΛΑΣ και αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν στο εκλογικό τους ακροατήριο, εν τούτοις δεν έχουν παραδώσει την έδρα τους φοβούμενοι πως το πολιτικό τους μέλλον θα είναι στο «κατάστρωμα του πλοίου» εκεί ακριβώς που τους τοποθέτησε ο Αλέξης Τσίπρας στο Παλλάς. Στον αντίποδα η Αμαλίας δεν βιάζεται να ανακοινώσει αν και πόσους από την «παλαιά φρουρά» θα δεχτεί στο νέο εγχείρημα και ο χρόνος μετρά αντίστροφα και για τις δύο πλευρές.

Ο χρόνος δεν είναι πάντα «γιατρός»

Η παρατεταμένη αναμονή δημιουργεί νέες συνθήκες αλλά και «ρωγμές» στους βουλευτές με αποτέλεσμα το «θα πάμε με τον Αλέξη» να έχει παραχωρήσει τη θέση του -σε ορισμένους-  στο «θα παραμείνω ανεξάρτητος όσο μπορέσω για να προσφέρω στον τόπο μου». Η στάση της Όλγας Γεροβασίλη μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων ως προς τον τρόπο που θα τοποθετηθούν οι ανεξάρτητοι βουλευτές και λαμβάνει ιδιαίτερη  σημασία τι θα ανακοινώσει και ποιο σήμα θα εκπέμψει στους συναδέλφους της, αν δηλαδή θα δώσουν τη «μάχη του σταυρού» ή αν θα πάνε στο κατάστρωμα. Ισχυρές πιέσεις αναμένεται να προκληθούν και στην ΕΛΑΣ, στην περίπτωση που το επόμενο κύμα δημοσκοπήσεων καταγράψει μια δυναμική πέριξ του 15% με 16%, και αυτό γιατί θα υποχρεώσει την Αμαλίας να εντάξει στους κόλπους της, πολιτικά στελέχη που διαθέτουν την εμπειρία και θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σκληρές πολιτικές συνθήκες και την πόλωση που θα δημιουργηθούν στον δρόμο προς τις κάλπες. Με την κλεψύδρα να αδειάζει και για τις δύο πλευρές, ο στόχος της ΕΛΑΣ να ξεπεράσει το δημοσκοπικό φράγμα του 20% πριν το τέλος του χρόνου μετατρέπεται σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, αφενός οι βουλευτές θα κληθούν να αποφασίσουν τι θα κάνουν αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας με την ηγετική του ομάδα θα πρέπει να ζυγίσουν ποιες προσχωρήσεις θα αυξήσουν τη δυναμική του κόμματος, για παράδειγμα ο Σωκράτης Φάμελλος ή η Έφη Αχτσιόγλου σε ποια εκλογική δεξαμενή θα απευθυνθούν;

Προς το παρόν ο Αλέξης Τσίπρας «σηκώνει» το κόμμα στις πλάτες του και πυκνώνει την παρουσία του με επισκέψεις σε φορείς αλλά και σε γειτονιές που δοκιμάζονται (σήμερα θα συναντηθεί με κατοίκους της Κυψέλης), ενώ από τα μέσα του Οκτωβρίου οργανώνει μια σειρά περιοδειών σε όλη τη χώρα, πριν καταλήξει σε εκδηλώσεις στο λεκανοπέδιο. Το κλίμα που θα εισπράξει και κυρίως η παρουσία των πολιτών θα κρίνουν εν πολλοίς τις αποφάσεις του για το καλωσόρισμα βουλευτών.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.