Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Τουρκικές πολεμικές απειλές: Μόνο… περάστε δεν είπαμε!!!

Σε μια κίνηση που τινάζει στον αέρα κάθε πρόσχημα περί «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο ο Χακάν Φιντάν έθεσε το δάχτυλο στη σκανδάλη, απειλώντας ανοιχτά την Ελλάδα και την Κύπρο με πολεμική σύρραξη. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σε μια δήλωση που ξεπερνά κάθε προηγούμενο προκλητικότητας, υποστήριξε ότι η τριμερής συνεργασία με το Ισραήλ αποτελεί μια εστία δυσπιστίας που «μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πόλεμο». Οι δηλώσεις Φιντάν εντάσσονται σαφώς στο πολεμικό κλίμα που ο Ταγίπ Ερντογάν καλλιεργεί το τελευταίο διάστημα κατά του Ισραήλ, απειλώντας ακόμη και με χερσαία επέμβαση, και δεν μπορούν να ερμηνευτούν ως κάποιου είδους απλή… ρητορική έξαρση.

Ταυτόχρονα, δε, αποτελεί μια ακόμη -τη δεύτερη μετά την υπόθεση της μουφτείας στην Κομοτηνή – παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας, καθώς με ύφος χιλίων καρδιναλίων ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιθυμεί να καθορίζει πλέον και τις… προσεγγίσεις της χώρας μας με άλλα κράτη της περιοχής μας, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά το… γνωστό φόβητρο του πολέμου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο Anadolu, η Τουρκία παρακολουθεί με έκδηλη οργή τις ενεργειακές και αμυντικές κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και τα «περιφερειακά σχήματα συνεργασίας» που περιλαμβάνουν την Ελλάδα, την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» και το Ισραήλ, ο Χακάν Φιντάν υποστήριξε ότι αυτά «αυξάνουν τις εντάσεις αντί να τις μειώνουν». «Η συνεργασία τους δεν φέρνει περισσότερη εμπιστοσύνη, φέρνει περισσότερη δυσπιστία. Φέρνει περισσότερα προβλήματα και πόλεμο» είπε. Σχολίασε περαιτέρω τη στάση του Ισραήλ στην περιοχή, λέγοντας: «Βλέπουμε ότι το Ισραήλ μπορεί να επιχειρήσει να χαρακτηρίσει την Τουρκία τον νέο αντίπαλο, μετά το Ιράν, καθώς δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς εχθρό».

Κι όμως, παρά την ευθεία στοχοποίηση της ελληνικής κυριαρχίας και των στρατηγικών δεσμών της χώρας, η αντίδραση της Αθήνας κινήθηκε σε μονοπάτια απελπιστικά υποτονικά και τυποποιημένα. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών περιορίστηκε σε μια ανακοίνωση που θύμιζε περισσότερο δελτίο Τύπου ρουτίνας παρά απάντηση σε πολεμική απειλή.

Το ΥΠΕΞ τόνισε μεν πως η χώρα μας διαμορφώνει την εξωτερική της πολιτική ανεξάρτητα και δεν δέχεται υποδείξεις, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις Φιντάν «κινδυνολογίες» και «απόπειρες διαστρέβλωσης». «Τόσο η διμερής συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ όσο και η τριμερής Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ, όπως άλλωστε και όλες οι λοιπές σε τριμερές σχήμα συνεργασίες της Ελλάδας, έχουν ειρηνικό σκοπό και δεν στρέφονται εναντίον τρίτων» τονίζει στη συνέχεια το ΥΠΕΞ και καταλήγει: «Η Ελλάδα διαμορφώνει την εξωτερική της πολιτική ανεξάρτητα, δεν δέχεται υποδείξεις, ούτε οφείλει εξηγήσεις σε κανέναν. Κινδυνολογίες και απόπειρες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας δεν ωφελούν, ειδικά την περίοδο αυτή της περιφερειακής αστάθειας και αβεβαιότητας».

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο