Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ξεχασμένα superfoods του χειμώνα που πρέπει να ξαναθυμηθούμε

Από το φαγόπυρο μέχρι τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι μικροί αυτοί θησαυροί μπορούν να μεταμορφώσουν τα πιάτα σας, γεμίζοντάς τα χρώμα, γεύση και θρεπτική αξία.

Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν και η διάθεσή μας ζητά ζεστά, χορταστικά πιάτα, ίσως είναι μια καλή στιγμή να προσθέσουμε κι άλλες θρεπτικές τορφές στη διατροφή μας, όχι ακριβές, ούτε εξωτικές, αλλά πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, που μπορούν να κάνουν το καθημερινό τραπέζι πιο δημιουργικό.

Φαγόπυρο: Το θρεπτικό πολυεργαλείο του χειμώνα
Παρά το όνομά του, στην ουσία είναι ψευδοδημητριακό χωρίς γλουτένη, γεμάτο πρωτεΐνες και μαγνήσιο. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε ζεστά πιάτα σαν ριζότο ή για χορταστικές σαλάτες με ψητά λαχανικά, όπως κολοκύθα και παντζάρια, προσθέτοντας λίγους ξηρούς καρπούς για τραγανή υφή. Το φαγόπυρο δεν είναι μόνο θρεπτικό, αλλά και ιδιαίτερα ευέλικτο: δοκιμάστε το ακόμα και σε γλυκές εκδοχές, με μήλο, κανέλα και λίγη στέβια.

Λαχανάκια Βρυξελλών: Από πικρά σε γλυκά
Τα λαχανάκια Βρυξελλών συχνά αδικούνται λόγω της πικρής τους γεύσης. Αν, ωστόσο, τα έχετε συνδέσει με πικρή γεύση και υπερβολικό βράσιμο, ήρθε η ώρα να τα δείτε με άλλο μάτι. Ψητά στον φούρνο με ελαιόλαδο, σκόρδο και λίγο μπαλσάμικο ξύδι, αποκτούν καραμελωμένη, γλυκιά νότα που θα σας εκπλήξει. Συνδυάστε τα με κολοκύθα ή γλυκοπατάτα για ένα πιάτο γεμάτο χρώμα και αντιοξειδωτικά.

Ρόκα: Πιπεράτη και πολύτιμη
Συνήθως περιορίζεται στις σαλάτες, στην πραγματικότητα, όμως, η έντονη, πιπεράτη γεύση της μπορεί να αναβαθμίσει σούπες, ζεστά ζυμαρικά ή ακόμη και φρυγανισμένες πίτες με τυρί φέτα. Η ρόκα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C και Κ και αποτελεί μια μικρή, αλλά ισχυρή «ένεση» ενέργειας για τον χειμώνα.

Σέλινο: Το αρωματικό υπερφυτό
Το σέλινο αξιοποιείται πολύ στις σούπες, όμως ο χυμός του ή οι ωμές του φέτες σε σαλάτες μαζί με πορτοκάλι και καρύδια δημιουργούν ένα δροσερό, γλυκό-αρωματικό συνδυασμό. Ψητό μαζί με καρότα και κρεμμύδι, γίνεται η βάση για πλούσιες χειμερινές πουρέ σούπες, ιδανικές για τις κρύες μέρες.

Παντζάρια και μύρτιλα: Αντιοξειδωτικά χρώματος μοβ
Οι μικροί κόκκινοι και μωβ θησαυροί, όπως τα παντζάρια και τα μύρτιλα, έχουν και αυτοί θέση στο τραπέζι σας. Τα παντζάρια, ψημένα ή βρασμένα, συνδυάζονται με ξηρούς καρπούς και φέτα για σαλάτες που ισορροπούν γλυκό και αλμυρό. Τα μύρτιλα, από την άλλη, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μπορούν να προστεθούν σε χειμερινά smoothies ή ακόμα και σε σάλτσες για ψητό κοτόπουλο ή γαλοπούλα, προσθέτοντας ένα διακριτικό, φρουτώδες άγγιγμα.

Άγρια χόρτα και λαχανίδα: Η φυσική δύναμη του χειμώνα
Τα άγρια χόρτα και βρώσιμα φυτά, όπως η ρόκα άγρια, η πικραλίδα ή η λαχανίδα, αν και λιγότερο δημοφιλή, είναι γεμάτα βιταμίνες και μέταλλα. Δοκιμάστε να τα προσθέσετε σε σαλάτες, σούπες ή ακόμα και σε αρωματικά πέστο, συνδυάζοντάς τα με ξηρούς καρπούς, σκόρδο και λίγο ελαιόλαδο.

Τελικά, η γιορτή της θρεπτικής αξίας και της γεύσης δεν χρειάζεται να περιμένει τα Χριστούγεννα. Ξεχασμένα superfoods, σωστά μαγειρεμένα και συνδυασμένα, μπορούν να μεταμορφώσουν τις καθημερινές σας συνταγές σε μικρές γιορτές γεύσης και ενέργειας. Δοκιμάστε νέους συνδυασμούς, παίξτε με υφές και χρώματα και αφήστε τον χειμερινό σας μπουφέ να σας εκπλήξει.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο