Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Τα δημητριακά η πιο μολυσμένη τροφή με «παντοτινά χημικά» – Τι αποκάλυψε μελέτη

Υψηλά επίπεδα «παντοτινών χημικών» έχουν βρεθεί σε προϊόντα δημητριακών σε όλη την Ευρώπη, λόγω των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται, όπως αποκάλυψε νέα μελέτη.

Μάλιστα, η πιο «μολυσμένη» τροφή είναι τα δημητριακά πρωινού, σύμφωνα με μελέτη του Δικτύου Δράσης για τα Φυστικοβούτια στην Ευρώπη (PAN), με μέση συγκέντρωση έως και 100 φορές υψηλότερες από ό,τι στο νερό της βρύσης.

Υψηλά επίπεδα μόλυνσης στο 81,5 % των δειγμάτων

Αναλύοντας 65 συμβατικά προϊόντα δημητριακών που αγοράζονται σε 16 ευρωπαϊκές χώρες, κατά την μελέτη ανιχνεύθηκαν ποσότητες τριφθοροξικού οξέος (TFA) ανιχνεύθηκε στο 81,5 % των δειγμάτων με υψηλά επίπεδα μόλυνσης. Τα προϊόντα σιταριού είναι σημαντικά πιο μολυσμένα από άλλα προϊόντα με βάση τα δημητριακά.

Τα υψηλότερα επίπεδα βρέθηκαν στα ιρλανδικά δημητριακά πρωινού, ακολουθούμενα από το βελγικό ψωμί ολικής αλέσεως, το γερμανικό ψωμί ολικής αλέσεως και τη γαλλική μπαγκέτα. Βρέθηκε σε μια τεράστια γκάμα προϊόντων, από σπαγγέτι μέχρι σκόνες τυριού και τζίντζερμπρεντ.

«Όλοι οι άνθρωποι εκτίθενται σε τριφθοροξικό οξύ μέσω πολλαπλών οδών, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και του πόσιμου νερού. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για άμεση απαγόρευση των φυτοφαρμάκων Pfas, προκειμένου να σταματήσει η περαιτέρω μόλυνση της τροφικής αλυσίδας», δήλωσε η Σαλόμ Ρουνέλ, υπεύθυνη πολιτικής στο PAN Europe.

«Όλα τα δείγματα υπερέβαιναν το προκαθορισμένο ανώτατο όριο καταλοίπων. Δεν μπορούμε να εκθέτουμε τα παιδιά σε χημικές ουσίες τοξικές. Αυτό απαιτεί άμεση δράση» δήλωσε σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian η Αγγελική Λυσίμαχου, επικεφαλής επιστήμης και πολιτικής στο PAN Europe.

Τι είναι τα παντοτινά χημικά και το τριφθοροξικό οξύ (TFA) – Οι επιπτώσεις τους

Το τριφθοροξικό οξύ (TFA), μια χημική ουσία που παράγεται όταν τα φυτοφάρμακα που περιέχουν παντοτινά χημικά Pfas διασπώνται στο έδαφος, βρίσκεται σε δημητριακά πρωινού, δημοφιλή γλυκά, ζυμαρικά, κρουασάν, ψωμί ολικής αλέσεως και επεξεργασμένο ψωμί, καθώς και σε αλεύρι.

Οι υπερ- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (Pfas) είναι μια ομάδα χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή και προστίθενται σε καταναλωτικά προϊόντα από τη δεκαετία του 1950.

Είναι γνωστές ως «παντοτινά χημικά», καθώς μπορεί να χρειαστούν εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες χρόνια για να αποικοδομηθούν μετά την απόρριψη των προϊόντων στα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί. Αυτό σημαίνει ότι αν διαρρεύσουν στο έδαφος ή στο νερό θα μπορούσαν να παραμείνουν εκεί για αιώνες. Ο αντίκτυπός τους στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον μόλις πρόσφατα άρχισε να διαπιστώνεται, με νέες μελέτες να τα συνδέουν με ορισμένες χημικές ουσίες με ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Το TFA είναι τοξικό για την αναπαραγωγή, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να βλάψει την αναπαραγωγική λειτουργία, τη γονιμότητα και την ανάπτυξη του εμβρύου. Έχει επίσης συνδεθεί με αρνητικές επιπτώσεις στον θυρεοειδή, το ήπαρ και το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ακτιβιστές καλούν τις κυβερνήσεις να θέσουν ένα πολύ πιο προστατευτικό όριο ασφαλείας για το TFA και να απαγορεύσουν όλα τα φυτοφάρμακα Pfas και άλλες πηγές TFA. Επί του παρόντος, οι κυβερνήσεις δεν παρακολουθούν το TFA στα τρόφιμα.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο