Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Μελέτη υπολόγισε πότε θα έρθει το τέλος του Σύμπαντος – Πιο νωρίς από ό,τι νομίζαμε!

Το σύμπαν φαίνεται πως αποσυντίθεται πολύ πιο γρήγορα από ότι πιστεύαμε και αυτό αποδεικνύεται από τους υπολογισμούς τριών Ολλανδών επιστημόνων, σχετικά με την ακτινοβολία Hawking. Οι υπολογισμοί πρακτικά δείχνουν πότε θα έρθει το τέλος του Σύμπαντος. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τα τελευταία αστρικά υπολείμματα χρειάζονται 10⁷⁸ χρόνια για να χαθούν, που είναι αρκετά λιγότερο από τα 10¹¹⁰⁰ που προβλέπαμε μέχρι σήμερα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Cosmology and Astroparticulate Physics. Πρόκειται μια έρευνα από τον μαύρες τρύπες Heino Falcke, του κβαντικού φυσικού Michael Wondrak και του μαθηματικού Walter van Suijlekom (όλοι από το Πανεπιστήμιο Radboud, στο Ναϊμέχεν της Ολλανδίας).

Σε αυτή την εργασία δείχνουν πως εκτός από τις μαύρες τρύπες, αλλά και άλλα αντικείμενα όπως αστέρες νετρονίων, μπορούν να εξατμιστούν μέσω μιας διαδικασίας παρόμοιας με την ακτινοβολία Hawking. Η δημοσίευση ξέσπασε ερωτήματα από την επιστημονική κοινότητα, αλλά και εκτός αυτής, για το πόσο θα διαρκούσε αυτή η διαδικασία, σηματοδοτώντας το τέλος του Σύμπαντος. Τώρα η ομάδα επιστρέφει μια νέα μελέτη, που αποκαλύπτει το πότε θα έρθει το τέλος του Σύμπαντος.

Οι ερευνητές υπολόγισαν πως το τέλος του σύμπαντος απέχει 10⁷⁸ χρόνια, αν ληφθεί υπόψη μόνο η ακτινοβολία Hawking. Αυτό είναι ο χρόνος που χρειάζονται τα πιο σκληρά ουράνια σώματα να διασπαστούν, οι λευκοί νάνοι, μέσω μιας διαδικασίας παρόμοιας με την ακτινοβολία Hawking.

τέλος του Σύμαντος
Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός άστρου νετρονίων που «εξατμίζεται» αργά μέσω ακτινοβολίας Hawking. Πίστωση: Daniëlle Futselaar/artsource.nl

Ο Heino Falcke σχολίασε: «Έτσι, το οριστικό τέλος του σύμπαντος έρχεται πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, αλλά ευτυχώς εξακολουθεί να χρειάζεται πολύς χρόνος».

Τι είναι όμως η ακτινοβολία Hawking;

To 1975, ο μεγάλος φυσικός Stephen Hawking διατύπωσε την υπόθεση πως σε αντίθεση με τη θεωρία τις σχετικότητας, σωματίδια και ακτινοβολία μπορούν να διαφύγουν από μια μαύρη τρύπα. Στην άκρη μιας μαύρης τρύπας, μπορούν να σχηματιστούν δύο προσωρινά σωματίδια και, πριν συγχωνευθούν, το ένα σωματίδιο αναρροφάται στη μαύρη τρύπα και το άλλο σωματίδιο διαφεύγει.

Μια από τις συνέπειες αυτής της θεωρίας, είναι πως μια μαύρη τρύπα διασπάται σε σωματίδια και ακτινοβολία, με αργούς ρυθμούς. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη θεωρία της σχετικότητας, που λέει πως οι μαύρες τρύπες μπορούν μόνο να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν.

Στην νέα μελέτη οι επιστήμονες υπολόγισαν τη διαδικασία της ακτινοβολίας Hawking ισχύει θεωρητικά και για άλλα αντικείμενα με βαρυτικό πεδίο. Έδειξαν πως ο χρόνος εξάτμισης του αντικειμένου εξαρτάται μόνο από την πυκνότητά του.

Προς έκπληξη των επιστημόνων, τα αστερία νετρονίων και οι μαύρες τρύπες χρειάζονται τον ίδιο χρόνο για να διασπαστούν, 1067 χρόνια. Αυτό φαινόταν παράδοξο, καθώς οι μαύρες τρύπες έχουν ισχυρότερο βαρυτικό πεδίο, που θα τις έκανε να εξατμιστούν γρηγορότερα.

«Αλλά οι μαύρες τρύπες δεν έχουν επιφάνεια», λέει ο συν-συγγραφέας και μεταδιδακτορικός ερευνητής Michael Wondrak, «Απορροφούν ξανά μέρος της δικής τους ακτινοβολίας, η οποία αναστέλλει τη διαδικασία».

Αν και οι αριθμοί που έδωσαν οι επιστήμονες, είναι απίστευτα μεγάλοι, το νόημα δεν είναι πότε θα τελειώσει το Σύμπαν. Το νόημα είναι να κατανοήσουμε τις διαδικασίες πίσω από τα πιο ακραία φαινόμενα στο Σύμπαν. Όλα αυτά οπλίζουν τους επιστήμονες με πληροφορίες για τον δρόμο προς την κατανόηση της ακτινοβολίας Hawking, που μέχρι και σήμερα παραμένει ένα από μεγαλύτερα αινίγματα.

Πηγή: Techmaniacs.gr

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο