Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Πανίσχυρα μαγνητικά πεδία δεν επιτρέπουν την γέννηση νέων άστρων στο Γαλαξία μας!

Η περιοχή Τοξότης C (Sgr C) στο κέντρο του Γαλαξία μας, είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής νέων αστέρων στον Γαλαξία μας. Όμως, σύμφωνα με τελευταίες παρατηρήσεις, κάτι έχει αλλάξει στην περιοχή που κάνει τη δημιουργία νέων κόσμων πιο δύσκολη. Το φυτώριο νέων αστέρων, παράγει όλο και λιγότερα νέα άστρα και επιστήμονες από όλο τον κόσμο, έσπευσαν να μελετήσουν τι συμβαίνει.

Η περιοχή Τοξότης C, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που ζει στο κέντρο του Γαλαξία μας. Συγκεκριμένα, απέχει μόλις 200 έτη φωτός από αυτήν, που σε συμπαντικά μεγέθη είναι πάρα πολύ κοντά.

Η περιοχή αυτή, έχει αφθονία σε μοριακά αέρια, που χρησιμοποιούνται στη δημιουργία νέων άστρων. Μάλιστα, πριν δύο χρόνια, το James Webb έριξε μια καλή ματιά στην περιοχή, παρέχοντας σημαντικά δεδομένα στο υπέρυθρο φάσμα. Αυτά τα δεδομένα  βοηθούν τους επιστήμονες να δουν μέσα από τα πυκνά σύννεφα αερίου και σκόνης, για να μελετήσουν τους νεαρούς αστρικούς πληθυσμούς που δημιουργούνται στην περιοχή, με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Τότε, παρατηρούσαμε δεκάδες φωτεινά “νήματα” θερμού πλάσματος, σε μήκος αρκετών ετών φωτός, να μπλέκονται μεταξύ τους, υφαίνοντας νέους αστέρες μέσα και έξω από τον Τοξότη C.

Με δημοσιεύσεις τους στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal» δύο ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες μια επικεφαλής επιστήμονες του Ινστιτούτου Αστροφυσικής της Ανδαλουσίας στην Ισπανία και μια από με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Μπούλντερ, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τρομερά ισχυρά μαγνητικά πεδία, διαταράσσουν την ισορροπία στα μοριακά νέφη, από τα οποία γεννιούνται τα άστρα, κάνοντας την κοσμική διεργασία της δημιουργίας, πολύ πιο δύσκολη.

Οι επιστήμονες δεν έχουν βρει ακόμα τι προκαλεί αυτά τα πανίσχυρα μαγνητικά πεδία. Μπορεί να ήταν εκεί από πάντα, όμως δεν είχαμε τα κατάλληλα μέσα για να τα ανιχνεύσουμε. Η νέα ανακάλυψη ρίχνει φως στις κοσμικές διεργασίες πίσω από την δημιουργία νέων κόσμων και βάζει ένα ακόμα λιθαράκι, στην κατανόηση του πως δημιουργούνται οι αστέρες και τα αστρικά τους συστήματα.

Όσο η ανθρωπότητα αποκτά πιο ισχυρά τηλεσκόπια, τόσο πιο πολλές πληροφορίες θα μπορεί να συλλέξει για όσα συμβαίνουν γύρω μας, όσο μακριά και αν είναι αυτά. Ίσως μια μέρα να μπορέσουμε να δούμε πολύ κοντά στην Μεγάλη Έκρηξη κα να ξεκλειδώσουμε τα μυστικά του Σύμπαντός μας.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο