Με τη βοήθεια ενός από τα ισχυρότερα τηλεσκόπια της Γης, μια ομάδα επιστημόνων μελέτησε την σύγκρουση δύο γαλαξιών με την απίστευτη ταχύτητα των 3.2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα!
Η σύγκρουση των γαλαξιών είχε σαν αποτέλεσμα ένα πολύ ισχυρό ωστικό κύμα, σαν να σπάει ένα σκάφος την ταχύτητα του ήχου. Οι συγκρούσεις γαλαξιών είναι ένα από τα πιο έντονα και ισχυρά φαινόμενα στο σύμπαν.
Η σύγκρουση έγινε στο Κουιντέτο του Στεφάν. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα 5 γαλαξιών, στον Αστερισμό του Πήγασου. Το εν λόγω σύμπλεγμα ανακαλύφθηκε πριν από 150 χρόνια, από τον Γάλλο αστρονόμο Εντουάρ Στεφάν, από όπου και πήρε το όνομά του.
Η ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Χέρτφορντσαϊρ, χρησιμοποίησε ένα νέο φασματογράφο ευρέος πεδίου του Τηλεσκόπιου William Herschel (WEAVE) για να καταγράψει τη συγκλονιστική σύγκρουση. Το εν λόγο εργαλείο στοίχησε 20 εκατομμύρια ευρώ και πλέον βρίσκεται στο Λα Πάλμα της Ισπανίας.
«Από την ανακάλυψή του το 1877, το Κουιντέτο του Στεφάν έχει γοητεύσει τους αστρονόμους, επειδή αντιπροσωπεύει ένα γαλαξιακό σταυροδρόμι όπου προηγούμενες συγκρούσεις μεταξύ γαλαξιών έχουν αφήσει πίσω τους ένα πολύπλοκο πεδίο συντριμμιών», αναφέρει η Δρ. Μαρίνα Αρναούντοβα.
«Η δυναμική δραστηριότητα σε αυτή την ομάδα γαλαξιών έχει τώρα αναζωπυρωθεί από έναν γαλαξία που την διαπερνά με μια απίστευτη ταχύτητα 3,2 εκατ. χιλιομέτρων την ώρα, οδηγώντας σε ένα απίστευτα ισχυρό σοκ, που μοιάζει με ηχητική έκρηξη από ένα μαχητικό αεροσκάφος».
Η διάδοση του ωστικού κύματος έγινε μέσω των θυλάκων ψυχρού αερίου στην περιοχή και ταξίδεψε με υπερηχητικές ταχύτητες, με αποτέλεσμα να διασπάσει τα ηλεκτρόνια από άτομα. Με αυτό τον τρόπο άφησε πίσω ένα λαμπερό σημάδι, από φορτισμένο αέριο.
Όμως, όταν το ωστικό κύμα περνάει μέσα από τον θερμό αέριο που το περιβάλλει, γίνεται αρκετά πιο αδύναμο, σύμφωνα με τον διδακτορικό φοιτητή Σουμιαντίπ Ντας του Πανεπιστημίου του Hertfordshire: «Αντί να προκαλέσει σημαντική διαταραχή, συμπιέζει το θερμό αέριο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ραδιοκύματα που λαμβάνονται από ραδιοτηλεσκόπια όπως το LOFAR (Low Frequency Array)».
Οι εικόνες που τράβηξε το WEAVE είναι πρωτοφανείς και μας δίνουν σπάνιες λεπτομέρειες. Συνδυάζει δεδομένα από πολλαπλά όργανα, τα οποία χρησιμοποιούν την αιχμή της τεχνολογίας, αλλά και με δεδομένα από το James Webb. Με αυτό τον τρόπο, το WEAVE γίνεται εάν ισχυρό όπλο στα χέρια των αστρονόμων, για την κατανόηση του Σύμπαντος, μέρος του οποίου είμαστε και εμείς.
Πηγή: Techmaniacs