Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Αστεροειδής βοηθά στην αποκάλυψη πέμπτης θεμελιώδους δύναμης στο Σύμπαν;

Η εξερεύνηση του αστεροειδούς Μπέννου αποδεικνύει ότι οι αστεροειδείς μπορούν να μας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τη φύση της ύλης και την ιστορία του πλανήτη μας. Μια νέα μελέτη της κίνησης του Μπέννου αποκαλύπτει ενδείξεις που μπορεί να σχετίζονται με την ύπαρξη μιας πέμπτης θεμελιώδους δύναμης στο Σύμπαν, που θα μπορούσε να αλλάξει τη βασική μας κατανόηση της φυσικής.

Η πιθανή πέμπτη δύναμη θα προστεθεί στις ήδη γνωστές δυνάμεις: τη βαρύτητα, τον ηλεκτρομαγνητισμό και τις ισχυρές και αδύναμες πυρηνικές δυνάμεις. Εάν πράγματι υπάρχει, αυτή η δύναμη θα μπορούσε να προέρχεται από υποθετικά υπέρφωτα σωματίδια, μια προτεινόμενη μορφή σκοτεινής ύλης που μέχρι σήμερα δεν έχει ανιχνευθεί άμεσα.

Η διεθνής ομάδα που συμμετείχε στη μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα που αποκτήθηκαν από το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx, το οποίο επισκέφθηκε τον Μπέννου από το 2018 έως το 2021, σε συνδυασμό με μετρήσεις από τη Γη, για να προσδιορίσει πόσο μαζικά θα πρέπει να είναι αυτά τα σωματίδια, αν υπάρχουν. Μπορεί ένας αστεροειδής να οδηγήσει στην εύρεση πέμπτης θεμελιώδους δύναμης;

Σύμφωνα με τον αστροφυσικό Yu-Dai Tsai από το Εργαστήριο Λος Άλαμος στο Νέο Μεξικό, «η ερμηνεία των δεδομένων που προκύπτουν από την παρακολούθηση του Μπέννου μπορεί να προσθέσει στην κατανόησή μας για τις θεωρητικές βάσεις του Σύμπαντος, ενδεχομένως ανανεώνοντας την κατανόηση του Μοντέλου Standard της φυσικής, της βαρύτητας και της σκοτεινής ύλης».

Η διαδικασία μπορεί να φανεί παρόμοια με το πώς παρατηρείς τις μπάλες του μπιλιάρδου να μετακινούνται σε μια ελαφρώς κεκλιμένη επιφάνεια: ακόμα και αν η κλίση δεν είναι ορατή, οι κινήσεις τους αποκαλύπτουν την ύπαρξή της. Με αυτόν τον τρόπο, οι φυσικοί μπορούν να εξάγουν συμπεράσματα σχετικά με αόρατες δυνάμεις, βασισμένα στη συμπεριφορά άλλων σωμάτων.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο