Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Προομείωση δείχνει τι θα συμβεί αν ο αστεροειδής Apophis χτυπήσει τη Γη

Μια νέα προσομοίωση μας αναλύει τι θα συνέβαινε αν ο αστεροειδής Apophis, γνωστός και ως ο Θεός του Χάρους, συγκρουστεί με την Γη. Πρόκειται για έναν αστεροειδή σε σχήμα φιστικιού και πλάτος 340 μέτρων. Μάλιστα, ο Apophis θα περάσει τρομερά κοντά από την Γη, την Παρασκευή, 13 Απριλίου 2029, σε απόσταση 32.000 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του πλανήτη μας.

Ο αστεροειδής θα περάσει πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό και θα χρειαστεί λιγότερο από μία ώρα για να τον διασχίσει, αφού ταξιδεύει με τρομερά μεγάλες ταχύτητες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο αστεροειδής δεν αναμένεται να χτυπήσει τη Γη, όμως μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε, πως αν συγκρουστεί με ένα αντικείμενο μήκους 0.6 μέτρων στην πορεία του προς τα μέρη μας, θα μπορούσε να αλλάξει την τροχιά του για να μας χτυπήσει. Αλλά ακόμα και αν αυτό συμβεί, οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές για μια σύγκρουση με τη Γη.

Ο Καναδός αστρονόμος Paul Wiegert και ο συν-συγγραφέας Benjamin Hyatt εξέτασαν τις πιθανότητες σύγκρουσης του αστεροειδούς με άλλο αντικείμενο, το οποίο ουσιαστικά θα μπορούσε να τον κάνει να σπεύσει προς τον πλανήτη μας.

Apophis
Προς το παρόν φαίνεται πως είμαστε ασφαλείς

Η μελέτη , που δημοσιεύτηκε στο The Planetary Science , διαπίστωσε ότι το αντικείμενο θα μπορούσε να είναι αρκετό για να πετάξει τον αστεροειδή εκτός πορείας, εάν έφτανε τα 3,4 μέτρα σε μέγεθος.

Αν συμβεί όμως αυτό, θα μπορούσε να αλλάξει την τροχιά του Apophis, ώστε να συγκρουστεί με τη Γη σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Όμως οι πιθανότητες για να συμβεί αυτό είναι εξαιρετικά χαμηλές, γύρω στο 2.7%, της αρχικής πιθανότητας πρόσκρουσης.

Τι θα συνέβαινε όμως αν ο αστεροειδής κατέληγε να συγκρουστεί με τον πλανήτη μας; Τι ζημιά θα έκανε;

Σύμφωνα με την πλατφόρμα Cosmoknowledge, αν και ο Apophis δεν είναι δολοφόνος πλανητών, σίγουρα θα “κατέστρεφε τη μέρα μας αν έφτανε στην Γη”

Συγκεκριμένα, αν χτυπούσε τη Γη, θα είχε μια κινητική ενέργεια που ισοδυναμεί με «1.000 μεγατόνους TNT ή δεκάδες έως εκατοντάδες πυρηνικά όπλα». Δεν θα εξαφάνιζε το ανθρώπινο είδος, όμως θα προκαλούσε εκατομμύρια θανάτους, αλλά και σοβαρή κλιματική διαταραχή.

«Θα έπρεπε να εκκενώσουμε χώρες αν δεν μπορούσαμε να τον σταματήσουμε ή να αλλάξουμε την τροχιά του», εξηγούν.

«Ένα έργο τέτοιου μεγέθους θα απαιτούσε παγκόσμια συνεργασία καθώς εκατομμύρια άνθρωποι θα γίνονταν οι πρώτοι διαστημικοί πρόσφυγες.

«Ανάλογα με το μέγεθος, την πυκνότητα, την ταχύτητα και τη γωνία προσέγγισης του αστεροειδούς, μια τέτοια εκκένωση μπορεί να μην είναι δυνατή».

«Αν και ο Apophis δεν θα χτυπήσει τη Γη κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης ή στο άμεσο μέλλον, το πέρασμα το 2029 θα φέρει τον αστεροειδή σε απόσταση 20.000 μιλίων (32.000 χιλιομέτρων) από την επιφάνεια – πιο κοντά από ορισμένους δορυφόρους και αρκετά κοντά ώστε να είναι ορατός στον γυμνό μάτι στο ανατολικό ημισφαίριο».

Μάλιστα, οι επιστήμονες υπολογίζουν πως ένας αστεροειδής αυτούς του μεγέθους, όπως ο Apophis, έρχονται τόσο κοντά στη Γη μόνο μια φορά κάθε 7.500 χρόνια.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.