Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Μυστηριώδες σήμα αποκαλύπτει τη μικρότερη μαύρη τρύπα που έχει εντοπίσει ο άνθρωπος

Ένα αστέρι που κινείται περίεργα στο διάστημα ίσως κρύβει ένα από τα πιο επιθυμητά αντικείμενα στον γαλαξία μας – τη μικρότερη μαύρη τρύπα που υπάρχει, πιθανώς, στο σύμπαν! Περίπου 5.825 έτη φωτός μακριά, οι αστρονόμοι παρατήρησαν έναν κόκκινο γίγαντα να κινείται σαν να χορεύει αργά με έναν συνοδό. Ωστόσο, δεν υπάρχει φως από το σημείο που θα έπρεπε να βρίσκεται ο συνοδός. Τι συμβαίνει;

Με βάση την κίνηση του αστέρα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αόρατο αντικείμενο έχει μάζα 3,6 φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, υποδεικνύοντας την ύπαρξη μιας μαύρης τρύπας. Το αντικείμενο αυτό, στο οποίο έχει δοθεί το όνομα G3425, είναι μέσα σε ένα κενό δεδομένων γνωστό ως το “κενό χαμηλής μάζας”, όπου σπάνια εντοπίζονται μαύρες τρύπες.

Οι μαύρες τρύπες είναι δύσκολο να βρεθούν, ειδικά αν δεν αυξάνουν τη μάζα τους και δεν εκπέμπουν ακτινοβολία Χ. Η αποστολή Gaia του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, που χαρτογραφεί τον γαλαξία μας, μας δίνει τα εργαλεία για να εντοπίσουμε τα αόρατα αντικείμενα. Έτσι εντοπίστηκε και η μικρότερη μαύρη τρύπα που έχει βρει έως σήμερα ο άνθρωπος, η G3425.

μικρότερη μαύρη τρύπα G3425

Αυτό το σύστημα προκαλεί ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη των δυαδικών συστημάτων και τις εκρήξεις σουπερνόβα, αλλά ίσως περιέχει και τις απαντήσεις που ψάχνουμε για τον σχηματισμό μικρών μαύρων τρυπών.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο