Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Και όμως η Γη έχασε το μαγνητικό της πεδίο, την ασπίδα της!

Ο ήλιος μας είναι άκρως δυναμικό αστέρι, που συνεχώς βομβαρδίζει το πλανήτη μας με φορτισμένα σωματίδια που προκαλούν σέλας και γεωμαγνητικές καταιγίδες. Πλέον, μια ομάδα ερευνητών αποκάλυψε ότι ένα ξέσπασμα ενέργειας από το άστρο μας, διατάραξε το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας για δυο ώρες το 2023.

Κάτι τέτοιο συνέβη στις 24 Απριλίου του 2023, όταν μια στεμματική εκτόξευση μάζας CME, δηλαδή μια έκρηξη ηλιακής ακτινοβολίας από τον Ήλιο, σάρωσε τον πλανήτη μας, κάνοντάς τον να χάσει το μαγνητικό του πεδίου για δυο ολόκληρες ώρες 8:30 a.m. ως 10:30 a.m. ET. Η αναλυτική έρευνα είναι δημοσιευμένη στο Geophysical Research Letters.

Οι CMEs δεν θα πρέπει να συγχέονται με τις ηλιακές εκλάμψεις, που μπορούν να προκαλέσουν γεωμαγνητικές καταιγίδες στη Γη. Όπως εξηγεί το EarthSky, τόσο οι ηλιακές εκλάμψεις όσο και οι CMEs προκαλούνται από ανακατατάξεις των μαγνητικών πεδίων του Ήλιου, που ωθούν την ενέργεια στο διάστημα. Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι φωτεινές λάμψεις στην επιφάνεια του Ήλιου, αλλά οι CME εκτοξεύουν μαγνητισμένα σωματίδια στο διάστημα, μερικές φορές προς την κατεύθυνση της Γης.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.