Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ολικό αφανισμό υπαινίσσεται σήμα θαμμένο στη μεγαλύτερη έκρηξη που έχει παρατηρηθεί ποτέ

Έχεις ακούσει ποτέ για τις εκρήξεις ακτίνων γάμμα (gamma-ray bursts ή GRBs); Αυτά τα φαινόμενα είναι τόσο δυνατά που μπορούν να απελευθερώσουν σε λίγα δευτερόλεπτα περισσότερη ενέργεια από όση θα απελευθερώσει ο Ήλιος μας σε όλη του τη ζωή!

Τον Οκτώβριο του 2022, οι επιστήμονες κατέγραψαν τη φωτεινότερη έκρηξη ακτίνων γάμμα που έχει καταγραφεί ποτέ, γνωστή και ως «BOAT» (Brightest Of All Time). Προήλθε από την έκρηξη ενός τεράστιου αστέρα που κατέρρευσε και σχημάτισε μια μαύρη τρύπα. Αυτή η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που οι επιστήμονες δυσκολεύτηκαν να πάρουν ακριβείς μετρήσεις.

Μέσα σε αυτό το εκθαμβωτικό φως, οι επιστήμονες εντόπισαν ένα σήμα που δεν είχαν ξαναδεί. Αυτό το σήμα ήταν μια γραμμή εκπομπής – μια φωτεινή περιοχή στο φάσμα των ακτίνων γάμμα, που παράγεται από τη σύγκρουση και την αλληλοεξουδετέρωση ζευγών ηλεκτρονίου-ποζιτρονίου, δηλαδή ύλης και αντιύλης.

Αυτή η γραμμή εκπομπής παρατηρήθηκε από τον δορυφόρο Fermi και αναγνωρίστηκε ως η πρώτη γραμμή εκπομπής που καταγράφηκε σε 50 χρόνια μελέτης των εκρήξεων ακτίνων γάμμα.

Η παρατήρηση αυτή προσφέρει νέα στοιχεία για το πώς λειτουργούν οι εκρήξεις ακτίνων γάμμα (GRBs) και τα τζετ που δημιουργούνται από αυτές. Ειδικά το γεγονός ότι το τζετ κατευθυνόταν προς τη Γη έκανε την ενέργεια να φαίνεται υψηλότερη από ό,τι ήταν πραγματικά, ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες αποκαλούν μπλε μετατόπιση.

Αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική γιατί, αν και η BOAT ήταν εξαιρετικά φωτεινή, αποδείχτηκε ότι ήταν αρκετά «κανονική» για μια έκρηξη ακτίνων γάμμα (GRBs). Ωστόσο, αυτό μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα αυτά τα κοσμικά φαινόμενα και τους μηχανισμούς που τα διέπουν.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.