Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Η σκοτεινή ύλη λύνει το μυστήριο των υπερμεγέθων μαύρων τρυπών (βίντεο)

Ξέρεις το μεγάλο μυστήριο των υπερμεγέθων μαύρων τρυπών; Ναι, αυτές που βρίσκονται στις καρδιές των γαλαξιών και καταπίνουν τα πάντα γύρω τους. Λοιπόν, φαίνεται ότι το σκοτεινό υλικό, γνωστό ως σκοτεινή ύλη, μπορεί να είναι το κλειδί για να λυθεί ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα της αστρονομίας: το “τελικό parsec”.

Επιστήμονες, χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα, ανακάλυψαν ότι η σκοτεινή ύλη που αλληλεπιδρά με τον εαυτό της μπορεί να παραμείνει κοντά στις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες καθώς αυτές πλησιάζουν η μία την άλλη. Αυτή η παρουσία της σκοτεινής ύλης βοηθά τις μαύρες τρύπες να ξεπεράσουν την τελευταία απόσταση και να συγχωνευτούν τελικά σε μία τεράστια μαύρη τρύπα.

Όπως εξηγεί ο φυσικός Gonzalo Alonso-Álvarez, αυτή η ανακάλυψη δείχνει πως η σκοτεινή ύλη μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην κοσμική αυτή συγχώνευση, λύνοντας το πρόβλημα που δεν μπορούσαν να επιλύσουν τα μοντέλα που βασίζονται σε μη αλληλεπιδρώσα σκοτεινή ύλη.

Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, αν και έχουν παρατηρηθεί να πλησιάζουν η μία την άλλη, δεν είναι ξεκάθαρο πώς τελικά συγκρούονται. Καθώς πλησιάζουν, η ενέργειά τους μεταφέρεται στα αστέρια και το αέριο γύρω τους, αλλά μόλις φτάσουν σε απόσταση περίπου ενός parsec, η διαδικασία σταματάει. Εδώ έρχεται η σκοτεινή ύλη να δώσει τη λύση, προσφέροντας μια νέα προσέγγιση για να καταλάβουμε το φαινόμενο.

Αν καταφέρουμε να παρατηρήσουμε τις προβλέψεις αυτών των νέων μοντέλων, όπως η απαλότητα στο υπόβαθρο των βαρυτικών κυμάτων, θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τη φύση της σκοτεινής ύλης και τη συμπεριφορά της στο Σύμπαν.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.