Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Πλέον ξέρουμε το γιατί η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία μικραίνει

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία συρρικνώνεται. Η μεγαλύτερη καταιγίδα στο ηλιακό σύστημα μειώνεται εδώ και δεκαετίες, αλλά νέα έρευνα ίσως εξηγεί το γιατί. Υπάρχουν λιγότερες καταιγίδες που τροφοδοτούν αυτόν τον τεράστιο αντικυκλώνα, με αποτέλεσμα να μικραίνει.

Το πιο διάσημο χαρακτηριστικό του Δία βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη. Είναι ένα στροβιλιζόμενο, κόκκινο-πορτοκαλί ωοειδές τμήμα υψηλής πίεσης με διάμετρο πάνω από 16.000 χιλιόμετρα, δηλαδή περίπου 1.3 φορές μεγαλύτερο από τη Γη.

Οι άνεμοι της Μεγάλης Ερυθράς Κηλίδας φτάνουν συνεχώς ταχύτητες άνω των 320 χιλιομέτρων ανά ώρα, αλλά μπορούν να ξεπεράσουν και τα 640 χλμ/ώρα στις εξωτερικές περιοχές. Καθώς οι άνεμοι κινούνται αντίθετα από τους δείκτες του ρολογιού, είναι τεχνικά ένας αντικυκλώνας.

Παρόλο που έχει μελετηθεί εκτενώς, πολλές πτυχές αυτού του χαρακτηριστικού παραμένουν άγνωστες. Οι αστρονόμοι δεν γνωρίζουν πότε ακριβώς σχηματίστηκε, γιατί σχηματίστηκε, ή γιατί έχει αυτό το χρώμα.

«Πολλοί άνθρωποι έχουν παρατηρήσει τη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα τα τελευταία 200 χρόνια και έχουν εντυπωσιαστεί όσο κι εγώ», δήλωσε ο Caleb Keaveney, διδακτορικός φοιτητής στο Yale.

«Πολλοί από αυτούς δεν ήταν επαγγελματίες αστρονόμοι, αλλά απλώς παθιασμένοι και περίεργοι. Αυτό, μαζί με την περιέργεια που βλέπω στους ανθρώπους όταν μιλάω για τη δουλειά μου, με κάνει να αισθάνομαι μέρος κάτι μεγαλύτερου από τον εαυτό μου.»

Ωστόσο, οι αστρονόμοι γνωρίζουν ότι η Κηλίδα συρρικνώνεται εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, ιδιαίτερα τα τελευταία 50 χρόνια. Το πλάτος της παραμένει σταθερό, αλλά το μήκος της έχει συρρικνωθεί. Τον 19ο αιώνα βρισκόταν σε περίπου 40 μοίρες, ενώ το 2006, όταν έφτασε το διαστημικό σκάφος Juno της NASA, βρισκόταν στις 14 μοίρες.

Στη νέα μελέτη, η ομάδα χρησιμοποίησε 3D προσομοιώσεις με ένα μοντέλο που ανέπτυξε ο Timothy Dowling, και βρήκε ότι οι μικρότερες καταιγίδες τροφοδοτούν την Κηλίδα, διατηρώντας την μεγάλη.

«Βρήκαμε μέσω αριθμητικών προσομοιώσεων ότι, τροφοδοτώντας την Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα με μικρότερες καταιγίδες, μπορούσαμε να ρυθμίσουμε το μέγεθός της», δήλωσε ο Keaveney.

Τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τα καιρικά φαινόμενα στη Γη, καθώς παρόμοιες αλληλεπιδράσεις υποστηρίζουν και ενισχύουν τους θόλους θερμότητας στον πλανήτη μας.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.