Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Οι αλλαγές στα ωκεάνια ρεύματα ίσως καταστρέψουν τον πλανήτη, λέει νέα μελέτη

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε, τονίζει τους αυξανόμενους κινδύνους από τις αλλαγές στα ωκεάνια ρεύματα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες πίσω από τη μελέτη, η ασθενέστερη κυκλοφορία των ωκεάνιων ρευμάτων θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την ποσότητα συσσώρευσης CO2 στην ατμόσφαιρα, επιτυγχάνοντας την καταστροφή του πλανήτη, με την άνοδο στις παγκόσμιες θερμοκρασίες.

Οι αλλαγές στην κυκλοφορία των ρευμάτων του ωκεανού, συνδέονται επίσης και με τις προόδους της κλιματικής αλλαγής, αφού είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μαζί της. Η επιβράδυνση των ρευμάτων, θα μπορούσε να σημαίνει λιγότερη μείωση του διοξειδίου άνθρακα από την ατμόσφαιρα, καθώς ο ωκεανός απορροφάει μεγάλο μέρος του. Ωστόσο, οι επιστήμονες προβλέπουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από τον πυθμένα του βαθέως ωκεανού.

Για αυτό, οι επιστήμονες πίστευαν πως θα μπορούσε να υπάρξει μια εξισορρόπηση. Όμως, τα πράγματα μπορεί να μην είναι έτσι. Οι κίνδυνοι από τις αλλαγές στα ωκεάνια ρεύματα εξακολουθούν να είναι πραγματικοί, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Επικεφαλής της Έρευνας ήταν ερευνητές του MIT και η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature Communications. Ενώ τα πράγματα φαίνεται να παραμένουν ισορροπημένα για κάποιους, καθώς η κυκλοφορία συνεχίζει να επιβραδύνεται, μπορεί στην πραγματικότητα να απελευθερώσει περισσότερο από αυτόν τον άνθρακα που είναι αποθηκευμένος στον πυθμένα του βαθέως ωκεανού.

ωκεάνια ρεύματα
Πηγή εικόνας: Εικόνα του NASA Earth Observatory από τον Jesse Allen χρησιμοποιώντας δεδομένα Landsat από το USGS

Αυτό παραμένει άσχημα νέα για εμάς, καθώς το CO2 είναι αέριο του θερμοκηπίου, που σημαίνει πως βοηθάει στο να παγιδευτεί περισσότερη θερμότητα στην ατμόσφαιρα της Γης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την συνεχή άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας και το λιώσιμο των αρχαιότερων πάγων, με τη στάθμη της θάλασσας να ανεβαίνει και να διαλύει τις παράκτιες πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Ο λόγος που η μελέτη πιστεύει πως οι αλλαγές στα ωκεάνια ρεύματα μπορούν να προκαλέσουν περισσότερη βυθοκόρηση (απομάκρυνση υλικών από το βυθό) του άνθρακα. Αυτό συμβαίνει λόγω της συνολικής ισορροπίας μεταξύ του σιδήρου, του άνθρακα, των θρεπτικών ουσιών, των επιφανειακών μικροοργανισμών και μιας κατηγορίας μορίων γνωστών ως «ligands». Οι κίνδυνοι της επιβράδυνσης των ωκεάνιων ρευμάτων μπαίνουν στο παιχνίδι, επειδή τα πιο αργά ρεύματα σημαίνουν θεμελιώδεις αλλαγές σε αυτούς τους βασικούς παράγοντες και την ποσότητα άνθρακα που απελευθερώνουν στον ωκεανό.

Αυτό σημαίνει πως ο ωκεανός ελευθερώνει μεγαλύτερες ποσότητες άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η μελέτη ανατρέπει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τα ωκεάνια ρεύματα. Πιστεύουν πως πρέπει να γίνουν προληπτικοί στην εύρεση μεθόδων μείωσης των εκπομπών, ώστε να αγοράσουμε περισσότερο χρόνο και να μετριάσουμε το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.